WarRoom

Livestream Alert: Arizona en Michigan primaries

28-02-2012 17:00

Het wordt een potje spannend vanavond. Arizona en Michigan zijn aan de beurt om te stemmen voor de Republikeinse presidentskandidaat. Voorbeschouwingen vind je hier en hier. Arizona geloven we wel (dikke winst voor Romney) maar Michigan wordt dus spannend. Heel spannend, 9.0 op de schaal van Richter, zo spannend. Als Rick Santorum Michigan wint, dan schudt de GOP op zijn (het is vast geen haar) grondvesten. Het getuigt voor Mitt Romney sowieso al van niet veel goeds dat Santorum hem zo op de hielen zit in een staat waar hij geboren is, waar zijn vader gouverneur was, en waar hij Santorum met 2 tegen 1 outspent heeft in reclame spotjes. In Arizona was dat overigens 12 tegen 1. Arizona is  een winner takes all staat, de winnaar mag alle 29 kiesmannen in de zak steken. In Michigan worden de  30 te vergeven delegates naar ratio verdeeld. Dus ook met een tweede plaats kan Santorum nog steeds winning zijn. Wellicht dat zelfs Democraten hem daarbij een beetje gaan helpen:

Waar gaan we kijken?
Het leukste is om de uitslagen te volgen bij CNN  in hun Election Center met  ‘Magic Wall’, ‘Polling Station’ en ‘Social Media Screen’. Allerhande statistieken worden op de kekke schermen voorbij ‘geflickt’: Wat stemmen vrouwen? Wat stemmen conservatieven? Wat stemmen middeninkomens?  CNN begint om 01.00 Nederlandse tijd met uitzenden, de stembussen in Michigan sluiten om 02.00 en die in Arizona om 03.00 Nederlandse tijd.

Voor het rechtse geluid is kijken bij Fox News de moeite waard. Liveblogs en uitslagen zijn hier, hier, hierhier en hier te volgen en bij de collega’s van VerkiezingenVS.com. Als het goed is, verzorgt @bertine83 een tweet verslag. Meekijken in het campagne hoofdkwartier van elke kandidaat kan hier. Zowel Mitt Romney als Rick Santorum hebben primary night feestjes in Michigan, Ron Paul en Newt Gingrich kunnen hun tijd wel beter besteden.

Als voorbereiding kan je vanavond 20.00 ook IRL in Den Haag terecht in het D-Cafe waar generaal van de WarRoom Adriaan Andringa zijn licht zal laten schijnen over de voorverkiezingen en de strijd om het Witte Huis.