Breek! Wikileaks: Lijk Osama in de VS

02-03-2012 03:46

Juicy leaks uit de mailbox van Stratfor, een Amerikaans bedrijf op het gebied van internationale veiligheid, hebben al het een en ander aan dirt opgeleverd, maar de echte breek bereikte ons vannacht. Uit door Anonymous gehackte, door Wikileaks gelekte, vertrouwelijke emails van de Vice President of Counterterrorism and Corporate Security Fred Burton, zou blijken dat het lichaam van Osama Bin Laden helemaal geen zeemansgraf heeft gehad, maar naar de VS is gevlogen.

In de mailconversatie zegt Burton: “Body is Dover bound, should be here by now.” Dit nadat hij in een andere mail schreef: “If body dumped at sea, which I doubt, the touch is very Adolph Eichman like. The Tribe did the same thing with the Nazi’s ashes. We would want to photograph, DNA, fingerprint, etc. His body is a crime scene and I don’t see the FBI nor DOJ letting that happen.” In een email op vijf mei schreef hij enkel: “airborne to CONUS.” CONUS is een term van het ministerie van Defensie voor het Amerikaanse vasteland. Hij noemde zelfs de exacte locatie waar het lichaam naartoe zou worden gebracht: “onward to the Armed Forces Institute of Pathology in Bethesda.” Bethesda ligt in Maryland net buiten Washington DC.

Het wordt nu vooral spannend om te zien hoe Team Obama met dit nieuws om zal gaan. Gaat hij net als Stratfor topman Friedman, ontkennen en down playen? Of zal hij ijskoud claimen te hebben gelogen in het belang van de nationale veiligheid? Als Obama slim is kiest hij voor de laatste optie en grijpt hij de gelegenheid aan om zijn badass reputatie als terroristenjager uit de mottenballen te halen. Een mooie troefkaart in het gezicht van Republikeinse oorlogstrommels over Iran.

Joyce Brekelmans is freelancer, redacteur van De Jaap en columnist bij WNL Radio 1.

Foto: White House Flickr Feed