Business

Ferrari F12berlinetta: 740 boze paarden

02-03-2012 10:30

Ferrari F12belinetta

Het is Ferrari weer eens gelukt: een supercar produceren waar iedereen van zal staan te kijken. Niet alleen vanwege de looks en het geluid dat deze bolide zal produceren, maar ook de specificaties mogen er zijn: 740pk bij een ledig gewicht van 1525kg. Je hoeft geen autokenner te zijn om te bedenken dat dit vies hard zal gaan.

Zie hier de snelste Ferrari tot nu toe geproduceerd. Evenals de 599 GTB Fiorano – welke door de F12berlinetta vervangen zal worden – heeft deze Ferrari één groot pluspunt: die prachtige V12 die voorin onder de motorkap ligt. Het is dezelfde V12 die we in de Ferrari FF aantreffen. Juist, dat is die maffe 4WD Ferrari die zowaar op een gezinsauto lijkt. Voor de F12berlinetta hebben ze deze motor wel een extra tweak van 80pk mee gegeven: het blok produceert nu maarliefst 740pk, met een maximum koppel van 690 Nm, waarvan 80 procent al beschikbaar is vanaf 2.500 tpm. Hiermee heeft Ferrari dus zowaar het enige pluspunt aan de elektrische auto onderuit geschoffeld: vermogen dat direct beschikbaar is. Eat that, groen-menschen!

Zijkant F12berlinetta

Een chassis waar André Kuipers blij van wordt
Naast veel vermogen heeft deze auto ook nog een erg geraffineerd chassis: een aluminium spaceframe. Voor dit chassis zijn 12 soorten metaal gemixt en gematcht welke zorgen voor een keihard chassis, en minder gewicht. Ook hebben ze gedacht aan de gewichtsverdeling van de Ferrari. Deze is met haar 46/54 optimaal, zeker voor een auto waarbij de motor voorin zit. Daarbij zijn alle delen zoals de motor, stoelen en andere interieurdelen 25mm lager geplaatst in het chassis. Verder hebben we ons laten vertellen dat deze Ferrari ook stukken zuiniger zou moeten zijn dan zijn voorganger: een CO2 uitstoot van 350g/km is erg netjes voor een 740pk V12. De vogels vallen dus niet langer dood uit de bomen als je langs komt racen.

Wat doen al deze getallen op het asfalt?
Als we al deze cijfertjes en gegevens verwerken dan kunnen we de volgende verpletterende resultaten verwachten: de sprint naar 100 km/h doet de F12berlinetta 3,1 seconden. Blijven we onze rechtervoet plat houden, dan staat 200 km/h al na 8,5 seconden op de teller. De topsnelheid bedraagt 340 km/h en het gemiddeld verbruik is 15 l/100 kilometer.

Ferrari onthult de F12berlinetta al op de autosalon van Genève, maar we kunnen hem pas in 2013 bij de dealer verwachten. Nog even geduld dus!