Het weekend van die dekselse Lorenzo

05-03-2012 16:00

Zondagmiddag, zo tegen de klok van tien over drie, ontstak er een luid fluitconcert in Amsterdam Zuid-Oost. Duizenden fans van Ajax waren even helemaal klaar met Lorenzo ‘Imbecilio’.Lorenzo is een beetje een gek mannetje. Lorenzo werd namelijk geboren in Hoorn en dan weet je het natuurlijk wel: getekend voor het leven. Het is overleven in West-Friesland, zeker voor iemand die Lorenzo heet. Normaal heet je in West-Friesland gewoon Pieter of Simon. Of desnoods Jan. Maar Lorenzo, nee, dat kan natuurlijk niet.

Gelukkig kon Lorenzo wel aardig voetballen, en dat konden die andere jongetjes dan weer niet. Lorenzo kon zelfs zo goed tegen een bal trappen dat het grote AZ vroeg of Lorenzo misschien wilde komen voetballen in Alkmaar, in de grote stad. Daar waren Pieter, Simon en Jan toch wel jaloers op.

Het ging Lorenzo voor de wind in Alkmaar. Met zijn rechtervoet slalomde hij om zijn tegenstanders alsof ze er niet stonden. Wie passeerde Lorenzo eigenlijk niet?. En toen ging het mis. Net veertien jaar oud en op weg naar de tandarts, samen met mama. Plots dat zwarte gat. Lorenzo werd uren later wakker in het ziekenhuis. Een hartstilstand, maar Lorenzo is sterk en hij weet het te redden. Lorenzo krijgt een kastje ingebouwd, een pacemaker. Maar AZ wil niet verder met Lorenzo. De droom leek voorbij.

Deksels
Nu, na al die jaren is Lorenzo er toch bij op het hoogste niveau. Pieter, Simon en Jan zullen wel jaloers zijn. Ze hadden hem zien staan in mei, met die mooie kampioensschaal op het Leidseplein. Die dekselse Lorenzo (bedankt, Evert ten Napel) had het toch maar mooi geflikt. Maar Lorenzo was wel stout geweest, die avond ervoor. Zaterdagmiddag had hij via Twitter laten weten dat hij een kijkje ging nemen bij een kickboksgala in Hoorn. En, dan weet je het wel: rellen. Lorenzo stond erbij en keek ernaar. En wat lag Lorenzo die avond laat in bed. Gelukkig was de aftrap pas om half drie. ‘En kampioen worden we toch wel’, dacht Lorenzo.

Die dekselse Lorenzo kwam er mee weg. Lorenzo weet zelf ook wel dat hij goed kan voetballen, maar dat hij soms een beetje overdrijft. Zoals toen hij met dat gekke kapsel het veld kwam opgelopen. Een bezoekje aan de kapsalon ‘Hairfun Hoorn’ in Hoorn, ja, dan weet je het wel. Een geel geverfde hanenkam. Het duurde een weekje, en weg was de hanenkam. “Doe maar gewoon”, zeiden de stemmen van Pieter, Simon en Jan in zijn hoofd. “Dan doe je al gek genoeg, Lorenzo.”

Imbecilio
Want gek doen, daar heeft Lorenzo nog wel eens een handje van. Die arme Frank de Boer wordt soms gek van zijn rechtsbenige linksbuiten. Af en toe briljant, maar Lorenzo kan bij vlagen ook wel eens nonchalant worden. Even een balletje langs het standbeen halen. Of toch nog even een panna, op een plek waar het eigenlijk niet kan. Lorenzo is zich van geen kwaad bewust, voor Lorenzo is het altijd alsof hij op pleintje in Hoorn speelt.

Zondagmiddag zette Lorenzo de knop om. Na het foutje op het middenveld kwam Roda JC op voorsprong. En toen begonnen ze, al die fans die Lorenzo niet bij zijn voornaam noemen. Imbecilio noemen ze hem smalend. En toen ging Lorenzo voetballen alsof hij in Hoorn op het pleintje speelde. Hij passeerde linksom, rechtsom, binnendoor en buitendoor. En Lorenzo ging schieten. Niet de afzwaaiers die we van hem kennen, nee, Lorenzo ging doelgericht schieten en scoorde liefst drie keer. Lorenzo was blij en opgelucht en zelfs de fans sloten Lorenzo weer in de armen. Tevreden reed Lorenzo in zijn Audi naar huis. In Hoorn at Lorenzo bij snackbar Hemels Hoorn een kapsalon. Dat was lekker, met veel kaas. En het weekend was goed.

Yelle Tieleman

CC-Foto: Markus Unger