WarRoom

Mittmentum voor Super Tuesday, Rush Limbaugh biedt excuses aan, Obama waarschuwt voor oorlogstaal

05-03-2012 10:15

Het is de dag voor Super Tuesday wanneer tien staten naar de stembus gaan voor de Republikeinse presidentsnominatie, en het lijkt er op dat Mitt Romney de beste vooruitzichten heeft op winst. De hoofdprijs morgen is Ohio, waar Romney moet strijden met Rick Santorum om de eerste plaats. Santorum staat er goed voor in Ohio, maar heeft wel wat papieren problemen daar die hem delegate-technisch alsnog kunnen nekken. Romney heeft de meeste wind mee om een grote slag te slaan, maar er is ook nog een kans dat de hele race nog lang, lang gaat duren. Ondertussen gaat het gesprek van de dag nog steeds over anticonceptie en de beledigingen van Rush Limbaugh aan het adres van studente Sandra Fluke.

Romney wint momentum voor Super Tuesday
Mitt Romney heeft zaterdag de Washington caucus gewonnen. De uitslag is niet bindend en de delegates worden pas in mei verdeeld, maar het momentum van de vijfde overwinning op een rij lijkt hem weer de status van ‘onvermijdelijke kandidaat’ te geven. Daarnaast heeft hij met de leider van de Republikeinen in het Congres, Eric Cantor, een grote endorsement van het GOP establishment binnen gehaald. En in Ohio steekt Romney ook de steun van de grootste kranten in zijn zak. Als klap op de vuurpijl doen er nu ook pro-Romney robocalls de ronde in Ohio en Vermont, ingesproken door niemand minder dan Barbara Bush.

Rush Limbaugh biedt excuses aan
Na de storm van kritiek en adverteerders die zich terugtrokken uit zijn radioshow, heeft Rush Limbaugh zich genoodzaakt gezien excuses te maken voor de beledigingen aan het adres van Sandra Fluke, de studente die voor het Congress pleitte voor de opname van anticonceptie in het verzekeringspakket. Ze hield een pleidooi verwijzend naar het gebruik van de pil tegen cystes in eileiders, maar Limbaugh vond het toch nodig om de associatie met hoererij te maken. Waarvoor dus nu excuses, het was niet de bedoeling haar persoonlijk te beledigen. Je vraagt je af wat Limbaugh zou zeggen als hij wel doelbewust zou willen beledigen, anders dan ‘slet’ en ‘hoer’. Ron Paul gelooft in elk geval niks van die excuses. De rest van de kandidaten draait er desgevraagd liever omheen. Rick Santorum noemde de uitspraken van Limbaugh ‘absurd‘, maar ja, hij is dan ook een shock jock, en Mitt Romney zou zelf andere woorden gekozen hebben, volgende onderwerp graag.

Obama waarschuwt voor oorlogstaal, Romney waarschuwt voor Obama
De conferentie van AIPAC, de Amerikaanse pro-Israël lobby, is gisteren begonnen in Washington DC. President Obama zal vandaag premier Netanyahu spreken, en hield gisteren een speech over de banden met ‘America’s greatest ally’. Speechen op AIPAC is een verplicht nummer voor elke presidentskandidaat, want men wordt geen president zonder de vriendschap met Israël  herhaaldelijk te benadrukken. Dat deed Obama dan ook met bulderende stem, maar tegelijkertijd waarschuwde hij ook voor “too much loose talk of war”. Voor een publiek van vooral havikken bleef Obama hameren op zijn voorkeur voor een diplomatieke oplossing voor de dreiging van Iran.  Wel voegde hij daar aan toe dat hij alle opties open houdt. Mitt Romney vertaalt dat als volgt: Als Obama president wordt, dan krijgt Iran een kernwapen.

Kort Nieuws

  • BuzzFeed heeft een opinie artikel uit 2009 opgeduikeld waarin Mitt Romney wel degelijk pleitte voor een federale versie van zijn eigen Romneycare. Dat rijmt niet echt met zijn strijd tegen Obamacare. Rick Santorum maakt graag gebruik van het speurwerk van Buzz Feed en slaat Romney ermee om de oren.
  • Het momentum voor de winst van de meeste kiesmannen is nu voor Mitt Romney, maar de Washington Post heeft gevonden dat Rick Santorum de meeste zoek acties op Google heeft in negen van de tien staten van Super Tuesday.
  • Het wordt nu steeds vaker gezegd: “Obama’s got his groove back”
  • Michael Grimm, een Republikeins Congreslid uit New York ligt onder vuur omdat hij een rabijn afgeperst zou hebben voor campagnedonaties. Niemand minder dan de gevallen Democraat Anthony Weiner verklaart nu dat hij Grimm al in 2010 bij de FBI heeft aangegeven.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.