WarRoom

Super Tuesday Kijkgids

06-03-2012 14:45

Happy Super Tuesday, Amerika junkies! Vandaag is het dan zover, eindelijk is het Super Tuesday. Of ‘Sorta Super Tuesday’. Met de tien staten die vandaag naar de stembus gaan zal de oorlog niet gewonnen worden, maar er valt toch een grote slag te slaan. Alles draait om momentum. Of ‘Mittmentum’ in dit geval. Zal Mitt Romney zijn koplopers positie vandaag verstevigen en de ‘inevitability cloak’ nog strakker omknopen? Of geeft Rick Santorum hem alsnog ‘a run for his money’? Kan Newt Gingrich een derde wederopstanding beleven als hij het goed doet in de zuidelijke staten? En gaat Ron Paul nou eindelijk eens een caucus staat winnen? We gaan het allemaal beleven vandaag, of eigenlijk, vannacht. Voor deze speciale gelegenheid geen Livestream Alert maar een heuse Super Tuesday Kijkgids. At your service.

Waar gaan we kijken?
Het leukste is om de uitslagen te volgen bij CNN in hun Election Center met ‘Magic Wall’, ‘Polling Station’ en ‘Social Media Screen’. Allerlei statistieken zullen op de blitse schermen voorbij ‘geflickt’ worden: Wat stemmen vrouwen? Wat stemmen Evangelicals? Wat stemmen middeninkomens? Hoeveel geld hebben de campagnes en super PACs uitgegeven? CNN begint om 01.00 Nederlandse tijd met hun coverage, wanneer de eerste uitslagen ook zullen binnendruppelen. Het CNN Election Centre wordt bemand door Wolf Blitzer, Anderson Cooper, Erin Burnett, John King en Candy Crowley. Voor analyses, achtergronden en duiding worden ze bijgestaan door :

Gloria Borger, CNN’s chief political analyst
David Gergen, adviseur onder Nixon, Ford, Reagan, Clinton
Donna Brazile, politiek analist verbonden aan de Democraten
Ari Fleischer, voormalig woordvoerder George W. Bush
Hilary Rosen, ‘A Democrat on CNN and a mom with opinions’
Erick Erickson, hoofdredacteur van RedState.com
Paul Begala, voormalig Clinton adviseur
Alex Castellanos, adviseerde Dubyah in ’04 en Romney in ’08, nu werkzaam als paarse communicatie strateeg

Voor het rechtse geluid kan je terecht bij FoxNews. Voor het linkse geluid moet je bij MSNBC zijn. Een beetje Amerika-watcher heeft meerdere schermen.

Behalve voor de uitslagen is ook aan te raden om 19.15 uur Nederlandse tijd in te schakelen voor President Obama die ook graag de natie wil toespreken in een speciaal ingelaste persconferentie. Heel handig getimed allemaal. Ook de toespraken van Rick Santorum (14.45), Mitt Romney (15.20) en Newt Gingrich (16.10) bij de pro-Israel lobby van AIPAC kunnen de moeite waard zijn. Uiteraard staat gewoon de hele dag in het teken van Super Tuesday.

Uitslagene en liveblogs  zijn o.a. bij  de Washington Post (live blog), New York Times (liveblog), Politico, RCP, TPM, en Google en bij onze collega’s van VerkiezingenVS, de Volkskrant en het NRC vanaf 22.00. Het rekenwerk in de voorbeschouwingen laten we graag over aan Nate Silver die een gids met alle Super Tuesday scenario’s heeft.

Wie gaan we volgen?
The Fix, het politieke blog van de Washington Post heeft een lijst met volgtips voor Super Tuesday tweeps ter plaatse. Handige Nederlandse tweeps zijn o.a. @ebvrNOS, @apjvalk, @erikmouthaanRTL@BNRvs, @TomKleijnUSA@verkiezingenVS en natuurlijk @WarRoomDeJaap.

Als het goed is verzorgt @bertine83 vannacht ook weer een live tweet verslag, als ze niet live te horen is op Radio 1. Ook WarRoom hoofdredacteur @AdriaanAndringa zal daar voorbij komen, om 05.15u bij Wakker Nederland.

The Day After: Super Tuesday Ontbijt in de Amsterdamse Stadsschouwburg
Hecht je wel waarde aan je nachtrust, maar wil je daarna bijgepraat worden, dan kan je ook IRL om 07.30 aanschuiven in de Amsterdamse Stadsschouwburg voor BKB’s President’s Night The Day After Super Tuesday All American Breakfast. Compleet met pancakes, broodjes, Twan Huys (nieuwsuur), Bert Lanting (chef buitenland de Volkskrant), live verbinding met Eelco Bosch van Rosenthal (NOS), Sarah Gagestein (framing-expert), Adriaan Andringa (WarRoom generaal) en campagneexperts Kay van de Linde, Erik van Bruggen en Hans Anker. Presentator Martijn de Greve leidt de ochtend. Meemaken, bijzijn, wij zijn er ook!

 

Meer kijk- en volgtips? Zet ze in de comments!