WarRoom

Super Tuesday speeches: Newt de schildpad, Mitt het moetje, Rickmentum, Paul on a roll

07-03-2012 16:00

Newt Gingrich noemt zich een schildpad
Newt Gingrich was de eerste winnaar van de Super Tuesday avond, maar ook meteen de grote verliezer. Verder dan winst in zijn thuisstaat Georgia is hij niet gekomen. Rick Santorum ging er met de winst van Tennessee en Oklahoma vandoor, waarmee de geloofwaardigheid van Gingrich als dé conservatieve keuze verder afneemt. Gingrich had grandioze plannen met het zuiden. Lijkt ’em niet te gaan worden. Maar je moet het zo zien volgens Newt: hij is een schildpad, die uiteindelijk de langste adem zal hebben in de race tegen de haasjes Romney en Santorum en het hele GOP establishment dat zo lelijk tegen hem doet. Bindend volgadvies: @NewtTortoise.

Go, Mitt, go
Mitt Romney betrad het podium in zijn thuisstaat Massachusetts terwijl de winst van Ohio nog niet bekend was. Het bleef een nek aan nek race met Rick Santorum tot in de 90 procent van de getelde stemmen. Dan kan je maar beter vast je overwinningsspeech houden met in elk geval Massachusetts, Vermont en Virginia al in de pocket. En het moet ook niet te laat worden voor de mensen thuis. Het publiek doet z’n best, maar het is lastig voor Romney om oprecht opgewekt te zijn nu Rick Santorum hem zo aan het zweten heeft gekregen in Ohio, toch de Super Tuesday hoofdprijs en must win staat voor een favoriet. Romney probeert zich zoveel mogelijk als de front-runner te gedragen met alle ballen op Obama. “You have not failed”, zegt hij tegen de mensen die lijden onder de crisis. “You have a president that’s failed you.” Het lijkt alsof de vermoeidhheid heeft toegeslagen, want zijn gebruikelijke knaller “This president has run out of ideas, he’s run out of excuses and in 2012 we’re gonna get him out of the White House”, liep niet meer zo heel vlotjes. Maar delegate technisch is Romney nog steeds de onbetwiste winnaar. Het gaat allemaal niet van harte, maar Mitt Romney lijkt steeds meer en meer het moetje te worden voor de Republikeinen in 2012.

Rick Santorum: 2 x goud
Rick Santorum was de enige kandidaat met een feestje in Ohio, de staat die hij uiteindelijk net niet won. Maar Oklahoma en Tennessee won hij wel, genoeg om euforisch het podium te betreden met 2 denkbeeldige gouden medailles op de borst en nog wat zilveren in het verschiet. North Dakota zou echter ook nog op zijn naam komen. Santorum bleek in Ohio tegen de verwachting in een zeer geduchte tegenstander van Mitt Romney, die daar maar liefst 12 keer zoveel geld in geïnvesteerd had. Het zuiden pakte Santorum van Newt Gingrich af, die notabene een ‘son of the south’ is, terwijl Santorum zelf uit het hoge noorden komt. De morele winst is dan ook voor Santorum, en daarmee het momentum om nog even/lang in de race te blijven plakken.

Ron Paul on a roll
Ron Paul is altijd een winnaar. Voor ‘the cause of liberty’ dan. Naar eigen zeggen, en naar de mening van zijn hartstochtelijke achterban. Maakt niet uit of hij wat wint of niet, Ron Paul is altijd ‘on a roll’. Hij heeft zijn eigen agenda: het promoten van ‘LIBURWDY, yeah!’