WarRoom

Romney ziet einde nominatiestrijd, Santorum wil Gingrich uit de race, Obama lanceert documentaire

08-03-2012 10:00

Nadat op Super Tuesday de kiezer heeft gesproken, is het woord nu weer aan de presidentskandidaten en hun campagneteams. Die proberen de resultaten op allerlei mogelijke manier uit te leggen in hun voordeel.

Kamp Romney: ‘nominatiestrijd is over’
Mitt Romney wint misschien stemmen maar hij maakt zich niet populairder. Nu probeert zijn campagneteam duidelijk te maken dat de nominatie van Romney zo goed als zeker is. Romney hoeft slechts 48 procent van de overige delegates te winnen, terwijl Rick Santorum 65 procent moet krijgen en Newt Gingrich zelfs 70 procent.

Santorum-kamp wil dat Gingrich uit de race stapt
Een topadviseur van Santorum suggereerde dat de kiezer Santorum ziet als het alternatief voor Romney en het tijd werd voor Gingrich om uit de race te stappen. Gingrich stelde teleur op Super Tuesday met een derde plek in bijna alle staten behalve thuisstaat Georgia waar hij won. Als Gingrich uit de race is, stelt het alle conservatieve kiezers in staat om zich achter Santorum te verenigen. Santorum zelf echter ontkende iets te weten van pogingen om Gingrich uit de race te duwen, waarschijnlijk in een poging om te voorkomen dat hij aanhangers van Gingrich tegen zich in het harnas jaagt.

Gingrich kijkt met smart uit naar verkiezingen volgende week
Maar het is onwaarschijnlijk dat Gingrich uit de race zal stappen. Volgende week dinsdag zijn er verkiezingen in Mississippi en Alabama, twee zuidelijke staten. Omdat Gingrich andere zuidelijke staten heeft gewonnen (Georgia, South Carolina) is de verwachting dat hij goed zal scoren volgende week. Dat helpt Romney weer want het verhindert conservatieven om achter Santorum of Gingrich te gaan staan. Gingrich heeft een eerder geplande reis naar Kansas afgezegd om zich volledig te richten op de staten van volgende week.

Obama lanceert korte documentaire over eerste termijn
Obama’s herverkiezingscampagne zal een documentaire van 17 minuten lanceren over zijn eerste termijn. De regisseur is Davis Guggenheim, de maker van ‘An Inconvenient Truth’. De bedoeling is om zijn bereikte resultaten beter te communiceren.

Super PAC Paul heroverweegt hun financiële steun
Nu Ron Paul er steeds maar niet in slaagt een staat te winnen, begint de frustratie toe te nemen binnen zijn kamp. Dat zijn steun voornamelijk komt van jongeren is een mogelijke verklaring voor het feit dat de energie die voelbaar is op zijn campagnebijeenkomsten zich niet vertaalt naar verkiezingsresultaat. Jongeren komen in lagere aantallen opdagen om te stemmen. Ondertussen leidt de frustratie ertoe dat de belangrijkste Super PAC die Paul steunt, de grote financiële steun aan hem aan het heroverwegen is.

Kort Nieuws

  • Een Super Tuesday resultaat dat nu pas de aandacht trekt: in Oklahoma won President Obama slechts 57 procent van de stemmen, ondanks dat hij geen noemenswaardige tegenstander heeft voor de Democratische nominatie. Die wordt namelijk beschouwd als een formaliteit.
  • Obama adviseur David Axelrod zegt dat als Romney niet tegen Rush Limbaugh op kan, hij ook niet tegen de Iraanse president op kan. Romney – en de andere kandidaten wat dat betreft – kwamen onder vuur te liggen voor hun lichte berisping van Limbaugh die een student een slet noemde in zijn radioshow vorige week.
  • Terwijl Romney op Super Tuesday in zijn speech nog zijn rivalen feliciteerden met hun overwinningen (“Thanks, you guys. Nice races.”), deden ze dat niet terug. Ondanks dat Romney 6 van de 10 staten won, feliciteerde niemand hem.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.