Nieuwspoort 50 jaar: tijd om af te schaffen

09-03-2012 15:00

Gisteren vierde perscentrum Nieuwspoort zijn 50-jarig bestaan. Met Anita Meijer, dus het zal wel groot feest zijn geweest. Gezellig, parlementair journalisten, voorlichters en politici dansen samen op Why tell me why en Marga Bult (ja, echt). Want de belangrijkste duiders van de toekomst van ons land zijn heel gewoon gebleven. Hopelijk is dit wel het laatste jubileum van Nieuwspoort. Het is immers een bijl aan de wortel van de democratie en hopeloos ouderwets. Maak er maar gewoon werkkamers van.

Zoals Joris Luijendijk op uitstekende wijze beschreef in zijn boekje Je hebt het niet van mij, maar… wordt er in in Nieuwspoort een spel gespeeld tussen journalisten, politici, lobbyisten en voorlichters. Dat boekje werd verguisd door alle insiders, dus was het spot-on. Dat spelis simpelweg een verkeerde belangenverstrengeling. Als je samen bier zit te ketsen, beoordeel je elkaar de volgende dag anders. Zulke dingen gebeurt overal, dat moet je ook niet willen tegenhouden, maar daarvoor een sociëteit in stand houden met belastinggeld (UPDATE: volgens Nieuwspoortbestuurslid Lex Oomkes is er niemand die Nieuwspoort belangrijk genoeg vindt om geld aan te doneren en profiteren ze dus niet van ANBI-Status) is belachelijk. Dat kun je gewoon in ieder café doen. Het is zeker ongezond als iedereen deel gaat uitmaken van hetzelfde systeem, en dat jaren -en jarenlang.

Ouderwetse poortwachter
Het belangrijkste nadeel dat is het vooral ook enorm ouderwets, Een sociëteit voor ‘journalisten’ die dan ‘in vertrouwen’ iets met politici gaan bespreken. Ze zijn er nog trots op ook. Het is verdomme 2012. Verstandige politici willen niet meewerken aan dit soort ouderwetse politiek, die praten met burgers, in alle openheid. Het tekent bovendien de arrogantie van ouderwetse (parlementair) journalisten. Zij hebben nog steeds het idee dat zij degenen zijn die de macht controleren. Dat zij een informatiemonopolie hebben, dat zij de politiek maken en breken. Het heet niet voor niets Nieuwspoort, waarbij de parlementaire pers de rol van poortwachter vervult. Ze hebben alleen niet door dat de stadsmuur om hen heen allang is afgebroken.

De poortwachter is afgeschaft. Politiek 24 knalt de politiek rechtstreeks de huiskamer in. Het is altijd een beetje treurig om Ferry Mingelen of een van zijn collega’s dan een debat te zien duiden, door te zeggen dat iedereen dat al had kunnen zien. Sterker nog: online zijn er meer en betere duiders, 24/7. Nee, zij hebben niet de achtergrondinformatie die de parlementaire journalisten zouden moeten hebben. Maar behalve de triomfantelijke Frits Wester die de Miljoenennota tevoorschijn haalt (waarom zit daar überhaupt een embargo op en krijgen journalisten die stukken eerder dan het volk?), wanneer hebt u voor de laatste keer een analyse gehoord van een parlementair journalist die u als high interest-volger niet zelf had kunnen bedenken?

Afschaffen
Nieuwspoort kan dus gevoeglijk worden afgeschaft. Een besloten sociëteit, waar op niet openbare wijze dealtjes worden gefaciliteerd past niet meer in deze tijd. Net als veel van de 100000 parlementaire journalisten. Natuurlijk moeten journalisten er wel zijn, normale mensen hebben geen tijd om de politiek de hele dag te volgen. Maar ze moeten zichzelf niet te belangrijk maken. Dat geldt overigens voor wel meer verslaggeving. Een persconferentie van de Elfstedentocht, Job Cohen of iets over Ajax gaat live op internet. Journalisten vragen nietszeggende vragen en doen of het belangrijk is dat ze erbij zijn. Terwijl ze vaak niet meer informatie krijgen. Om nog maar te zwijgen van journalisten die naar Lech afreizen om over Friso te berichten en daar tweets en persberichten uit Nederland voorlezen. Al die reistijd naar persconferenties, rampplekken, etcetera kan, samen met rondhangen in Nieuwspoort, veel beter besteed worden. Laat journalisten maar weer ouderwets dingen uitzoeken. De macht controleren ion plaats van persconferenties en persberichten herhalen. Wat gebeurt er echt? Hoe lopen lobbylijntjes? En dan op zo’n manier dat het niet onder die ridicule Nieuwspoortcode valt.

De ruimte van Nieuwspoort kunnen we dan gebruiken om het parlement meer ruimte te geven. Zodat ze meer medewerkers kunnen aannemen. Die werken niet alleen soms onder omstandigheden die een elke willekeurige Arbo-dienst af zou keuren, ze zijn vooral met te weinig. Voor een gezonde democratie is parlementaire ondersteuning broodnodig. Bij fracties of bij de algemene dienst, bij het onderzoeksbureau, dat maakt dan nog niet eens zoveel uit. Dat versterkt de democratie, in plaats van ze vast te houden in de 20e eeuw. Parlementaire journalisten moeten de boel dan opengooien, uit de Kamer komen en hun plaats kennen. Dat is voor iedereen gezonder. en vooral voor de democratie

Huub Bellemakers vindt dat iedereen vooral veel bier met elkaar moet drinken, ook als je toevallig  journalist en/of politicus bent. Maar dat regel je maar zelf.