Leven

InHolland als top-hbo inspiratie voor de VU

14-03-2012 13:01

InHolland is over vijf jaar een van de betere hogescholen en de VU zal zich dan gelukkig prijzen dat InHolland bij hen op de campus zit. Lolwut? Dat zegt oud-beleidsadviseur Jan Siersma in zijn afscheidsrede [PDF] aan de Vrije Universiteit. Volgens hem heeft InHolland dan alle ellende achter de rug. De afscheidsrede van de oud-secretaris van de Universiteitsraad staat bomvol met andere provocatieve uitspraken. Zo zegt hij dat de VU de maatschappelijke elite moet gaan opleiden. Wie geen maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen moet ophoepelen:

In het onderwijs zal daarvoor leiderschap centraal moeten staan. De universiteit moet weer de maatschappelijke elite gaan opleiden. Dat is niet de bovenlaag van bevoordeelden en graaiers, die alleen maar oog hebben voor hun eigen belang, maar mensen die belangrijke posities innemen in de maatschappij en weten waarom het gaat.

Zo wordt de VU, in het creatieve, eigenzinnige, onafhankelijke, tikkeltje anarchistische, tolerante en gastvrije Amsterdam, middelpunt van alles wat hunkert naar een betere wereld. Niet naar een dure Audi of BMW; die studenten moeten ergens anders zijn. Die missen we dan, jammer. Sterker: die willen we niet eens. Opgehoepeld! Al die briljantjes van die topuniversiteiten waar wij zo tegenop kijken; tjonge, tjonge wat waren ze creatief in het bedenken van door niemand meer te volgen financiële producten en constructies. Maar zonder een greintje maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef en geen benul van waar het om gaat! Moven!

Een uitgebreide samenvatting vindt u op ScienceGuide, dat ook de bron was van deze citaten.