Zzzooom! Pauw & Witteman

14-03-2012 18:00

Gisteravond sloot Jeroen Pauw Pauw & Witteman af met zijn inmiddels tot handelsmerk verworden grijns: “Morgen een uitzending zonder PvdA’er”. En ziet: vanavond is in ieder geval Frans Timmermans (PvdA) te gast. Die was al veel vaker te gast, het afgelopen jaar zo’n 365 (schatting) keer om precies te zijn. Niet erg, prima gast, praat precies in de voor televisie vereiste oneliners en laat zich niet zomaar onder tafel lullen. Ideale talkshowgast dus. Het is alleen wel een beetje sneu dat de redactie van Pauw & Witteman doorgaans als door een wesp gestoken reageert wanneer iemand kritiek uit op hun gasten- en programmabeleid. Zeg voor de grap dat Pauw & Witteman een PvdA-programma is en Herman Meijer (de eindredacteur) zal verdrietig verkondigen dat zulks echt niet waar is, dat het altijd maar dezelfde onterechte kritiek is en dat de redactie echt heel zorgvuldig is met het kiezen van de juiste diverse gasten om de balans er in te houden.

Tsja. Dat wordt een beetje lachwekkend als je op dinsdag een intern PvdA-debat integraal uitzendt bij wijze van “uitgebalanceerde talkshow” om op woensdag wederom (“Hallo! Hier zijn we weer!”) Frans Timmermans (PvdA) aan te laten schuiven. Zeg dan gewoon: wij weten soms ook niet meer hoe we ons programma moeten vullen.

Wat logisch is. Ga er maar aan staan, elke avond weer een talkshow vullen met maarliefst vier gasten, die ook nog leuk zijn, goed overkomen op televisie, voldoende autoriteit hebben en te koppelen zijn aan actueel nieuws. Voorwaar geen opdracht voor mietjes. Maar geef dan ook toe dat het inmiddels een verdringingsmarkt is geworden in de talkshow-hoek van de publieke omroep. De Wereld Draait Door is óók Vara, wil óók minstens vier gasten met dezelfde bovengenoemde kwalificaties en ze mogen niet ook al in P&W zitten. Aangezien P&W later op de avond wordt uitgezonden is het lastiger om gasten te vinden die niet ook al in DWDD zitten dan omgekeerd.

Peter R.
En dan mag je als eindredacteur best lang volhouden dat je echt niet het zwaargewicht bij de PvdA legt, ook al ben je van de Vara en überhaupt van de publieke omroepen die “drie keer de Volkskrant” zijn, wanneer in DWDD Felix Rottenberg zijn mening geeft over de PvdA en Frans Timmermans even later in P& W (soms inclusief hetzelfde publiek als in DWDD; u kunt namelijk een Westergasfabriekarrangement reserveren inclusief diner en bezoek van DWDD en P&W) exact hetzelfde kunstje doet, verwacht dan niet dat mensen werkelijk in de beloofde objectiviteit, onafhankelijkheid en diversiteit van de gastensamenstelling blijven geloven. Reageer dan gewoon op de terechte kritiek met de belofte gewoon eens, heel gek, aan zelfonderzoek te doen. Of onderbouw waarom de ene gast zestien keer per maand aan tafel aanschuift en de andere nooit of zelden. Bij teveel Peter R. de Vries en Ingeborg Beugel per week gaat een doorsnee mens zich nou eenmaal afvragen wat deze mensen precies voor meerwaarde hebben boven een wisselend gastenaanbod, daar doe je niets aan.

Niet dat deze gasten niks kunnen of niet overkomen, integendeel, maar met gastendiversiteit of een uitgebalanceerd programma heeft het weinig te maken. Bovendien begint het voortdurend inzetten van een meubilairstuk als Frans Timmermans te lijken op het gebruiken van nuttige idioten om onbeperkt instant items te kunnen vullen. Lekker makkelijk, ook voor de redactie. Dat kan met een tafelheer of een gecertificeerd sidekick als Bart Chabot, daar zijn ze voor, maar een tafelgast die kennelijk over álle zaken moet meepraten kun je wellicht beter een eigen programma geven.

Ideeënarmoede
Het is te hopen dat ze bij de redactie van Pauw & Witteman snel van hun ideeënarmoede en kokervisie afkomen en het kijkerspubliek minder vaak op een traditioneel PvdA-avondje met Frans Timmermans hoeft te trakteren. Of niet, maar kom er dan eerlijk voor uit en zeg dat je moeite hebt het programma inhoudelijk te vullen. Dat is geen schande.