WarRoom

China bashing ‘n’ loving

15-03-2012 14:00


Het blijft moeilijk te verteren voor de Amerikanen. Hun land heeft binnenkort niet meer de grootste economie. Afhankelijk van welke economische bespiegeling je er op naslaat, ergens tussen 2016 en 2025 heeft China de VS ingehaald. Sommige Amerikanen denken zelfs al dat het zo ver is. De kandidaten in Republikeinse voorverkiezingen gaan hier op hun eigen – opvallende – manier mee om.

Het is niet duidelijk wat Rick Santorum precies met economische opkomst van China wil, maar toch gaat hij er met een gestrekt been in. Het buitenlandse beleid van Obama vindt hij maar niks. Volgens Santorum krijgen andere grootmachten, zoals Rusland en China, van de huidige president alleen maar meer invloed. “Om Amerika de meest aantrekkelijke plaats te maken om zaken te doen,” roept Santorum op tot oorlog met China.

Romneys handelsoorlog
Ook Romney gaat er hard in tegen China, maar dan met handel als speerpunt. Hij wil geen vervalste goederen uit China meer, noch inbraak op patentrechten door Chinese bedrijven, noch oneerlijke handelsverhoudingen. En uiteraard vindt hij dat China de valutakoers manipuleert. China wil hij aanpakken met sancties en hogere importtarieven. Kortom, Romney zet in op een handelsoorlog.

De probleemanalyse van Romney kan op veel steun rekenen, maar het is de vraag of het Amerikaanse bedrijfsleven staat te juichen om zijn aanpak van de problemen. Volgens Elizabeth Economy, hoofd Azië-Studies van the Council on Foreign Relations, heeft zeker de helft van het Amerikaanse bedrijfsleven baat bij de goedkope goederen uit China. Denk ook aan de Amerikaanse consument, die graag met een beperkt budget grote inkopen doet.

Ron Paul en laissez-faire
De bedreigingen uit China heeft Ron Paul duidelijk voor ogen, maar zijn houding ten opzichte van de handel met China verschilt van die van zijn partijgenoten. “Van handel tot veiligheid, de reactie van Ron Paul is ‘go along to get along.’ Hij wil de Amerikaanse steun aan Taiwan heroverwegen en de Chinese wisselkoers manipulatie niet meer vergelden,” aldus Elizabeth Economy. Ron Paul wordt vaak belachelijk gemaakt, maar komt van de Republikeinen het meest sympathiek over op de internationale dossiers. Het kan niet anders dan dat Ron – Make Love not War – Paul voor Peking de favoriete kandidaat is.

Kijkend naar de opstelling van Romney en Obama ten opzichte van de handel met China, zijn de historische rollen tussen de Democraten en Republikeinen omgekeerd, zo stelt Edward Luce in The Financial Times. “Normaal gesproken zijn het de Democraten die China bashen en willen aanpakken op handel. En zijn het de Republikeinen die zich rustig houden.” Nu zijn het de Republikeinen en houdt Obama zich relatief koest ten opzichte van de Chinezen. Zo bekeken gedraagt Ron Paul zich het meest als een Republikein: laissez-faire.

Krijn Schramade is freelance journalist, gespecialiseerd in geopolitiek en economie.