Zzzooom! Invloedrijke twitteraars in de Haagse Stolp

19-03-2012 18:00

De meest invloedrijke twitteraars in de Haagse politiek zijn op een rijtje gezet door Sargasso.nl in samenwerking met de UvA en het ANP. De invloed is onderzocht van 319 sleutelfiguren in de Haagse stolp. De methode is eigenaardig. Zo zijn ‘alle’ tweede kamerleden en bewindslieden in de lijst opgenomen. Maar wat is de definitie van een bewindspersoon? En daarbij: waarom is Emile Roemer overgeslagen? Ook tot de incrowd behoren ‘zoveel mogelijk Haagse journalisten’. Ook daar ontbreken er dus een hoop, aangezien het er ‘zoveel mogelijk’ zijn. Het is een vreemde afbakening. Verder is er veel sprake van handwerk: ‘we hebben gekeken wie politici zelf volgen’ en hebben ze zogenaamd ‘alle(!) personen die zijn verbonden aan lobby-bedrijven [welke?] opgezocht.’ Kortom: het is een behoorlijk willekeurige selectie.

De datasets zijn wel interessant. Zo is onder meer onderzocht door hoeveel personen tweets van de invloedrijken zijn geretweet (in en buiten de incrowd) en beantwoord. Jaap Janssen, politiek redacteur van Pauw en Witteman, staat aan kop met een incrowd indegree van 85. Hoe ze aan 85 komen is overigens een raadsel, aangezien zijn reply incrowd indegree (antwoorden binnen de stolp) 51 is, en zijn retweet incrowd indegree (aantal retweets binnen stolp) 52. Ook laat ‘invloed’ zich lastig determineren, zelfs met deze criteria. Als Geert Wilders ‘Poep!’ roept op Twitter, zal deze merkwaardige tweet ongetwijfeld worden overgenomen en beantwoord door velen. Of dit daadwerkelijk iets zegt over zijn invloed is maar de vraag. Het onderzoekje valt in de categorie aardig maar niet wetenschappelijk. Dat de UvA zich daarmee inlaat is verwonderlijk.

Update

De selectie van DeJaap-redacteur Huub Bellemakers is verdiend natuurlijk. Zijn eerste reactie: “Niet gek. je hebt invloed of je hebt invloed. Zolang het gesubsidieerd is en van Sargasso komt, zal het wel kloppen.”