WarRoom

Spotje: Obama Cares

28-03-2012 16:15

Dit spotje werd gemaakt ter gelegenheid van de tweede verjaardag van Obamacare, dat verder niet noemenswaardig gevierd is. Er was ook weinig reden toe nu Obama’s historische hervorming van het zorgstelsel op losse schroeven staat in het Hooggerechtshof. Maar liefst 67 procent van het Amerikaanse publiek wil de wet geheel of gedeeltelijk terugdraaien. Het waren dappere woorden die Obama twee jaar geleden uitsprak: “I don’t know how passing healthcare will play politically, but I know it’s right.”

Het zijn de tegenstanders van Obama die de term ‘Obamacare’ bedacht hebben. De negatieve connotatie van het woord vloeit voort uit het Amerikaanse ideaal dat burgers en bedrijven vrij moeten zijn, vrij van overheidsbemoeienis. Niemand zou dus ook verplicht mogen worden om iets aan te schaffen, zoals het geval is onder de health care mandate die in 2014 van kracht is: elke Amerikaan moet een zorgverzekering aanschaffen op straffe van boete.

Het Witte Huis probeert de term Obamacare nu te omarmen, met een nieuwe actie #ILikeObamacare. Het bovenstaande tranentrekkende spotje laat alle pluspunten van de wet zien, maar speelt ook vooral in op de goede bedoelingen van President Obama om tientallen miljoenen onverzekerde en onderverzekerde Amerikanen te hulp te schieten: “You need somebody who is fighting for you right now. And that’s what I wake up thinking about every single day is fighting for you.”  De boodschap is: Obama cares. Maar dat is nou net wat rechts Amerika niet wil. Ze willen geen president die voor hun zorgt, dat willen ze zelf doen.