Weten & Tech

De moderne soldaat is een cyborg

03-04-2012 09:00

Een van de meest tot de verbeelding sprekende vormen van technologie gebruik blijft de technologie die we gebruiken bij oorlogsvoering. De mensheid blijft immer inventief waar het manieren betreft om elkaar een kopje kleiner te maken, of in ieder geval te onderdrukken. Dat vinden we natuurlijk allemaal heel erg slecht, maar toch blijven we er mee bezig. Al is het maar omdat “de ander” er ook mee bezig blijft. Zo houd je elkaar lekker van de straat zullen we maar zeggen. De soldaat van tegenwoordig is natuurlijk al lang niet meer een simpele man in uniform met een geweertje, als hij dat ooit al geweest is.  Sterker nog: de “soldaat van de toekomst”, zoals je die weleens in documentaires ziet, is er ondertussen eigenlijk al. Een vreemde gewaarwording, als je beseft wat dat betekent.

Training
Een beetje militaire training bestaat niet alleen uit heel hard over een stormbaan lopen, al is uithoudingsvermogen en kracht wel erg handig. Het bestaat ook uit het vergaren van tactisch inzicht en het aanleren van manieren om met elkaar samen te werken. Dat kan natuurlijk in het veld, maar het kan ook lekker rustig achter de computer. Verhalen over militairen die trainen met computerspelletjes zijn geen vage mythes, en wist u dat bijvoorbeeld het door studenten verguisde Blackboard systeem ook een militaire toepassing heeft?

De Amerikaanse overheid gaat nu nog een stapje verder en gaat een heel overheidsgamenetwerk aanleggen. De software achter het computerspel Unreal 3 zal gebruikt worden om diverse simulaties te kunnen doen. Dat kunnen uiteraard trainingsmissies zijn, maar er wordt ook gekeken naar toepassingen die neerkomen op inzicht verkrijgen in beslissingsprocessen en bijvoorbeeld het doen van simulaties voor de medische wereld. Het lijkt misschien een onwerkelijk idee, maar het project heeft onlangs het startsein gekregen.

Uniform
Het uniform van “onze jongens” staat ook wat veranderingen te wachten. Om een beetje de moderne soldaat uit te hangen heb je tegenwoordig ook heel wat extra spul nodig om al die moderne apparatuur van stroom te voorzien. Ga maar na hoe dat is als je zelf eens op reis gaat. Nu zal men in het leger niet met de reisstekker op pad gaan, maar in de basis heeft men dezelfde problemen met de stroomvoorziening als de gemiddelde toerist. Die gemiddelde toerist heeft dan weer niet een gaaf nieuw uniform dat draadbreuk moet tegengaan. Want dat is het grootste probleem: veel laders, betekent veel draadjes en dat betekent veel draadbreuk. Dus komt men in het Verenigd Koninkrijk nu met een uniform dat zelf de stroom geleidt naar de juiste apparatuur, zo hoef je dus nog maar één accu mee te nemen voor alle apparatuur die je bij je hebt. Zolang je die dingen op jezelf geplakt houdt, althans. De soldaat van de toekomst als een soort cyborg is dus niet alleen een stapje dichter bij, hij is er al.

CC-Foto: ‘puuikibeach