Zzzooom! Kurt Vonnegut’s ‘Basic Training’

03-04-2012 18:00

Zulke presentjes krijgen literatuurliefhebbers maar zelden. Dat er ineens een ongepubliceerde novelle opduikt. Verloren en gevonden: de lezers van Kurt Vonnegut kunnen zich laven aan Basic Training. Vonnegut schreef dit verhaal eind jaren 40, toen hij werkte voor General Electric, onder het pseudoniem Mark Harvey. Basic Training is onlangs uitgegeven als eBook door RosettaBooks, en verkrijgbaar voor een luizige $1,99. Voor degenen bij wie er geen belletje gaat rinkelen, Vonnegut is auteur van de klassieke roman Slaughterhouse Five, een satirische anti-oorlogsroman met science-fiction-invloeden over onder meer het vergeldingsbombardement van de geallieerden op het Duitse Dresden.

Vonnegut blijft overigens verrassen. Al eerder werden er veertien ongepubliceerde verhalen van Vonnegut uitgegeven met de titel Look at the Birdie.
Een van de belangrijkste thema’s in Vonneguts werk is het kwaadaardige gezag en de opstand daartegen, in het volledige besef dat de macht, meestal vertegenwoordigd door de staat en het legerapparaat, toch wel wint en elke vorm van verzet uiteindelijk futiel is. Zijn verhalen zijn dan ook volledig doordrongen van fatalisme, zonder dat dit de personages per se reden geeft het leven dan maar als waardeloos te beschouwen. Het tegengif is humanisme, voor zover mogelijk gezien onze machtswellustige aard.
Zoals zo vaak het geval is in de VS, hebben zijn boeken voor veel controverse gezorgd – ze maken bijvoorbeeld gehakt van elke vorm van patriottisme – en zijn vaak aanleiding geweest voor censuurpraktijken. Alle reden te meer om hem te lezen, en dan toch in iedere geval Slaughterhouse Five. Vonnegut stierf in april 2007 door een val van een trap. Over futiliteit gesproken.