WarRoom

Chag Sameach! Obama en Joods Amerika

06-04-2012 14:00

Het is vandaag Goede Vrijdag, maar in het Jodendom begint vanavond het oorspronkelijke paasfeest: Pesach. President Obama heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om een speciale boodschap op te nemen voor Joods Amerika en ze fijne feestdagen –chag semeach– te wensen. Het is duidelijk dat Obama de banden met joods Amerika warm wil houden, misschien wel des te meer sinds hij afgelopen jaren onder vuur lag wegens een vermeend gebrek aan steun aan Israël. (“Obama threw Israel under the bus!”) Een shout out naar Amerika’s trouwste bondgenoot in het Midden-Oosten mag dan ook niet ontbreken in de toespraak. Toch wijst recent onderzoek uit dat president Obama het helemaal niet slecht doet onder joodse kiezers.

Pesach boodschap
Vorig jaar kreeg Obama nog kritiek van rechts Amerika dat hij wel een speciale boodschap had voor de islamitische ramadan vierders, maar geen speciaal momentje had ingelast voor vierders van het christelijke paasfeest. Dat hij wel aandacht aan het joodse Pesach feest besteedde en ook vorig jaar een christelijk paasontbijt organiseerde in het Witte Huis compleet met gebedsdienst, werd voor het gemak over het hoofd gezien in de kritieken dat hij te gericht was op de islamitische wereld.

Pesach is één van de belangrijkste joodse feesten van het jaar en wordt gevierd met een zogeheten sedermaaltijd, waarbij met verschillende rituelen het verhaal van Israëls uittocht uit Egypte wordt herdacht, en de bevrijding van slavernij. In zijn speciale Pesach video boodschap van gisteren refereert President Obama aan de jodenvervolging door de eeuwen heen, en het drama in Toulouse komt daarbij ook nog voorbij. Maar Obama trekt uiteindelijk de boodschap toch iets breder en sprak zich uit tegen onderdrukking wereldwijd op basis van etniciteit, ras of religie. Centraal thema van Pesach is vrijheid, dus dat moet iedereen aanspreken.

White House Seder
President Obama was de eerste president die een speciale Sedermaaltijd in het Witte Huis organiseerde. Jarrod Bernstein, Obama’s Director of Jewish outreach (hij heeft er ook één voor moslims) herinnert ons er graag aan hoe het allemaal begon op de site van het Witte Huis:

In April of 2008, the President and his staff were on the trail in Pennsylvania in the midst of a long primary campaign. Weary from a long day of work and away from their families, a small group of staffers came together to hold an impromptu Seder. When then-Senator Obama got wind of the Seder, he gathered some other staff and friends and decided to join. At the end of the Seder, the President followed the traditional “Next year in Jerusalem” declaration with a pledge of his own – “Next year in the White House.” Each year since, he has followed through on that promise. 

Vanavond zal dan alweer de vierde Sedermaaltijd plaatsvinden met Obama aan het hoofd van de tafel.

Amerikaanse Joden steunen Democraten, Obama
Hoewel joodse Amerikanen slechts 1,7  procent van de Amerikaanse bevolking uitmaken, zijn ze ruim vertegenwoordigd in de Amerikaanse politiek. In de Senaat is 12 procent joods, en in het Huis van Afgevaardigden 6,2 procent. Het overgrote deel is Democraat, een paar zijn onafhankelijk. De enige Republikeinse jood is de aanvoerder van de GOP in het Huis van Afgevaardigden, Eric Cantor. Recent onderzoek  dat deze week gepubliceerd werd laat ook wel zien dat Amerikaanse Joden veel waarde hechten aan idealen als “heal the world” (tikkun olam) en sociale gelijkheid, toch wel stokpaardjes aan de linkerkant van het politieke spectrum.

President Obama hoeft zich vooralsnog dan ook geen zorgen te maken om de Joodse stem, hoe hard de Republikeinen dan ook mogen schreeuwen dat hij niet genoeg doet voor Israël. Een meerderheid (54 procent) van de Amerikaanse Joden menen dat de VS-Israël relatie stabiel is gebleven, 7 procent vindt het verbeterd en 37 procent meent dat de relatie is verslechterd. Obama geniet een royale approval rating van 58 procent in joods Amerika en maar liefst 62 procent van de joodse Amerikanen willen dat hij dit jaar herkozen wordt. Het hele rapport over joodse Amerikanen is hier te lezen.

Bertine Moenaff werkte in 2010 voor Anthony Weiner (een joods congreslid getrouwd met de islamitische Huma Abedin) en maakte op Capitol Hill haar eerste Sedermaaltijd mee.