Zzzooom! De Titanic-archieven

10-04-2012 18:00

Op 15 april 1912 zonk de RMS Titanic. Omdat het over enkele dagen precies honderd jaar geleden is dat deze tragedie zich voltrok, staat deze scheepsramp weer volop in de aandacht. Veel leuker dan de 3D-versie van de gelijknamige film van James Cameron, zijn alle documenten die onlangs zijn vrijgegeven. Wie een gratis accountje aanmaakt op Ancestry.co.uk – alleen username, wachtwoord en desnoods een fake e-mailadres want verificatie niet nodig – kan onder meer de volgende archieven doorspitten: de Outward Passenger List, de Crew Records en de Titanic Fatality Reports. Allemaal ingescande documenten uit 1912 met saillante details over de klasse, beroep, kleding (bij vondst lichaam), bezittingen en tatoeages van de supposedly drowned slachtoffers.

Het is even puzzelen omdat de site er vanuit gaat dat bezoekers de passagiersnamen bij de hand hebben als ze gaan zoeken. Al die namen, gesorteerd op klasse, zijn hier te vinden. Zonder die omweg kunnen geïnteresseerden ook in de datacollecties zoeken door alleen het geslacht of klasse in te vullen in de digitale invoerformulieren. De meest interessante resultaten zijn trouwens te vinden op de overheidssite van Nova Scotia, waar je helemaal geen inlog voor nodig hebt.

Het is in feite niet meer dan gortdroge bureaucratische rompslomp, maar wel een die interessant wordt door de persoonlijke informatie en details: ‘gezicht verbrijzeld’, ‘voet ontbreekt’ of gewoon een scan van iemands gedroogde bedrijfskaartje dat hij toevallig op zak had op het fatale moment. Uiteraard is de informatie over de verdronken kinderen het pijnlijkst, waaronder die van nog geen jaar oud. Opvallend is dat veel van de overledenen weliswaar geïdentificeerd zijn aan de hand van hun bezittingen, maar toch een zeebegrafenis hebben gekregen, terwijl sommigen wel zijn meegenomen om netjes ter aarde besteld te worden. De drie Nederlandse slachtoffers staan natuurlijk ook in de lijsten. Te weten: Jonathan J.S. Reuchlin (37), directeur van de Holland-Amerika Lijn, de 27-jarige kok Henri Bolhuis en de stoker Wessel van der Brugge (39). De mensen achter Ancestry.co.uk brengen weliswaar niets nieuws te berde, maar voor een lange doorwaakte nacht zijn deze Titanic-archieven verdomd interessant.