Zzzooom! Het lijk van Lenin, Evita Peron en bovenbuurvrouw Ava Gardner

12-04-2012 18:00

Het IJzeren Gordijn is definitief neergedaald. Vandaag doken foto’s op van het lijk (omhulsel is wellicht beter gezien het jarenlang met chemicaliën behandelde overschot) van Vladimir Iljitsj Lenin. Ook gebalsemde lichamen moeten eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt. Lenin, al 78 jaar dood maar nog  te bezichtigen in zijn mausoleum te Moskou, ziet er nog redelijk levensecht uit.

Mooi detail is het washandje dat over het geslacht gedeponeerd is, het getuigt van respect voor de revolutionaire leider. Het betekent tevens dat het geslacht van Lenin nog intact is, al snel na zijn bijzetting bleek namelijk dat de oren en de neus vervangen moesten worden wegens verrotting.

Evita Peron
De foto’s doen terugdenken aan het lichaam van Evita Peron. Daar is iets meer mee gesold dan met dat van Lenin. Toen Eva Peron op 26 juli 1952 aan kanker overleed, beval Juan Domingo Peron haar lichaam te mummificeren. Een Spaanse arts voerde die taak zo goed uit, dat hoge militairen in 1955 niet konden zeggen of het ging om de mummie van Evita of een wassen pop. Na de val van Peron werd het lijk toevertrouwd aan een kolonel. Deze König begon gevoelens te krijgen voor de mummie en besloot deze te – hoe zeg je dat net netjes – te ‘bezitten’. Om daar vervolgens in het café over op te scheppen. Inderdaad, u kunt het niet zo ziek bedenken of het is gebeurd.

Enfin, we moeten naar Ava Gardner, de beeldschone ex-vrouw van Frank Sinatra. Begin jaren zestig verhuisde de diva naar Madrid en ging wonen aan de Avenida Doctor Arce nummer 11, niet ver van het Plaza de la Republica Argentina. In 1970 kreeg zij een nieuwe onderbuurman: Peron. Ze maakte wel eens een praatje met de oud-dictator en dineerde met hem. Peron was inmiddels getrouwd met Isabel en samen zouden ze enkele jaren later weer korte tijd  president en vice-president van Argentinië worden. Tijdens één van die diners onthulde Peron dat Evita in de kamer verderop lag opgebaard. Hij had haar naar Spanje laten overbrengen… Gardner walgde ervan. Toen de Perons later gingen klagen over een feestje van Gardner – er waren 18 Amerikaanse piloten op bezoek van een nabijgelegen basis – was het definitief over met de vriendschap van Gardner met de Perons.

Nu ja, als u het wilt zien: hier de foto’s van Lenin die wordt gewassen, hier sleeping beauty Evita Peron.

Meer weten over Ava Gardner? De anekdote over Peron staat in de uitstekende biografie ‘Ava Gardner’ van Lee Server.