Economische crisis? Niet in de internetbrache, integendeel

13-04-2012 16:00

Banken vallen om en bedrijven gaan failliet. Aandelen zakken en een nieuwe financiële crisis lijkt onafwendbaar. Of zitten we er midden in? Daar lijkt het niet op als je de resultaten van The Next Web Conference bekijkt. Twee weken voor aanvang (het event vindt plaats op 26 en 27 April) zijn alle sponsorships verkocht, alle ‘exhibition space’ staat vol en er kan geen startup meer bij. De ‘early bird’ tickets waren een maand geleden al uitverkocht en er worden ruim 1500 bezoekers verwacht waarvan 60 procent uit het buitenland komt. Welk buitenland? Ruim 46 landen zijn nu al vertegenwoordigd.

Het gaat goed met de Internet branche. Waar andere sectoren klagen over verminderde budgetten en stagnerende groei is Internet en het world wide web nog steeds een enorme groei. The Next Web-oprichter Patrick de Laive: “De komende jaren komen er nog drie miljard internetgebruikers bij. Dat betekent dat als je een redelijk succesvolle service online aanbiedt en je niet standaard minimaal 20 procent per jaar groeit je iets verkeerd doet”. Alleen de servers up houden zou al voldoende moeten zijn voor economische groei. Maar de potentie is veel groter aldus De Laive: “Er zijn nog zoveel mogelijkheden voor verbeteringen en nieuwe services. Neem Google; het is zeker de beste zoekmachine op dit moment, maar niemand gaat er vanuit dat het hier bij blijft. Er is nog heel veel ruimte voor vernieuwing en historisch gezien komt die meestal van de twee geeks op een zolderkamer. En juist die geeks kun je leren kennen tijdens ons event”.

Zesenzestig startups
Tijdens de conferentie presenteren 66 geselecteerde startups hun services. Deze startups zijn geselecteerd uit honderden van de meest innovatieve en veelbelovende startups van Europa. Daarnaast zijn er meer dan 30 gerenommeerde sprekers die in twee dagen een blik op de toekomst van internet zullen geven. Iedereen is het er wel over eens dat we de komende tien jaar nog een enorme ontwikkeling zullen zien en nog meer innovatie en verandering. Als bedrijf kunnen zien waar het naar toe gaat is essentieel en verklaart dus ook het succes van dit soort events. Sommige experts voorspelden moeilijke tijden voor events en de internet branche in het algemeen, maar daar blijkt in de praktijk maar heel weinig van.

The Next Web Conference is een initiatief van de vooraanstaande The Next Web blog</em>. Ook dit jaar is deze blog weer ruim verdubbeld in lezers en reach. In de top 300 miljoen blogs van de wereld staat The Next Web op nummer twee als ‘Info Tech Authority‘, op nummer vier als ‘Gadget Authority‘ en op nummer negen in ‘overall Authority‘. Het is heel bijzonder dat deze, in Nederland gevestigde, blog zo’n prominente positie heeft weten te bemachtigen in de internationale blog wereld.

Boris Veldhuijzen van Zanten is een van de initiatiefnemers van The Next Web en The Next Web Conference en tevens internationaal gerenommeerd Hollandsch internetgoeroe.