WarRoom

Veepstakes overzicht: Wie wordt Romneys running mate?

13-04-2012 15:00

De nominatie is praktisch binnen, de zoektocht naar de Republikeinse vicepresident-kandidaat kan beginnen! Het team van Mitt Romney zal er een zware kluif aan hebben de komende maanden. De naam van de man die de queeste gaat leiden is al gevallen: Ed Gillespie, oud voorzitter van de Republikeinse partij. Het zal een zware tocht worden en het vetting proces, het uitgebreid doorlichten en evalueren van een kandidaat, zal genadeloos zijn met het debacle van Team McCain nog vers in het geheugen. Niemand wil weer (een) Sarah Palin, dus vrouwen maken nu nog minder kans dan ze al hadden in de Grand Old Party van overwegend oude, witte mannen. Maar Romney kan wel degelijk een sterke vrouw gebruiken, met de huidige War on Women.

Team Romney zelf heeft de shortlist nog niet klaar, maar de WarRoom zet de namen van eventuele kanshebbers graag alvast op een rijtje. Met dank aan Mitt Romney Central, een inofficiële pro-Romney site die een geinig play-off overzicht heeft gemaakt van kandidaten die in aanmerking zouden kunnen komen. Uit een swing state komen, nadrukkelijk conservatief zijn, en/of een minderheid (zwart/latino), allemaal pluspunten die de gematigde Romney goed van pas komen.

Mannen

Marco Rubio: Jonge, populaire Senator uit swing state Florida van Cubaanse komaf. Doet het goed bij de Tea Party, maar is wellicht te jong en onervaren. Ander mogelijk minpuntje: hij groeide op in de mormoonse kerk, iets wat bij Romney al als probleem wordt gezien.

Chris Christie: Letterlijk en figuurlijk zwaargewicht,  populair Gouverneur van New Jersey. Werd gesmeekt om zelf voor het presidentschap te gaan, maar beloofde trouw aan zijn staat. Is erg gevat en zou een geweldige attack dog zijn.

Bob McDonnell: Conservatieve Gouverneur van swing state Virginia, lag wel onder vuur vanwege een controversiële wet die vrouwen zou dwingen een een transvaginal‘ echo te laten maken voor een abortus.

Paul Ryan: Afgevaardigde uit Wisconsin, voorzitter en boy wonder van de begrotingscommissie in het Congres. Jong, fris en populair bij de Tea Party.

Rob Portman: Senator uit swing state Ohio, goede verhouding met Romney en goed CV. Maar wel saai.

Mitch Daniels: Gouverneur van Indiana, leverde dit jaar de reactie namens de GOP op Obama’s State of the Union. Kan zowel conservatieven als gematigden aanspreken

John Thune: De knapste Senator in het Congres, afkomstig uit South Dakota. Werd ook al gevraagd om voor het presidentschap te gaan dit jaar, maar zei nee.

Bobby Jindal: Gouverneur van Louisiana, van Indiase komaf, bekeerd katholiek. Steunde eerst Rick Perry, maar ging deze week al snel achter Mitt Romney staan. Is waarschijnlijk niet klaar voor het nationale spotlicht, in 2009 leverde hij een vrij belabberde GOP State of the Union rebuttal af.

Rand Paul: Zoon van Ron Paul, Senator uit Kentucky. Het feit dat vader Paul Mitt Romney nooit aanviel, voedde de complottheorieen dat Rand op de VP-lijst stond.

Rick Santorum: De nummer van de twee van de voorverkiezingen, die geen verschil zag tussen Mitt Romney en Barack Obama. Klinkt dus niet waarschijnlijk, hoewel hij de conservatieven naar de stembus zou kunnen krijgen. Zowel Santorum als Romney sluiten het niet uit.

Newt Gingrich: Mitt Romneys meest bittere tegenstrever, geen factor meer deze race, gaat desondanks door tot het bittere end in Tampa, Florida. Kan zich niet niet voorstellen dat hij gevraagd wordt, staat er wel open voor.

Ron Paul: Ron Paul heeft zijn eigen libertijnse agenda, maar heeft wel een jonge, fanatieke achterban.

Jeb Bush: populaire oud Gouverneur van swing state Florida, werd ook gesmeekt om zelf voor het presidentschap te gaan. Jeb steunt Romney, maar wijst naar Marco Rubio als beste keus voor de running mate.

Brian Sandoval: Gouverneur van Nevada met Mexicaanse wortels. Is als federale rechter al uitgebreid doorgelicht. Is wel een gematigde Republikein die pro-choice is.

Tim Pawlenty: oud-Gouverneur van Minnesota, also ran, maar haakte na de eerste Iowa straw poll af (die Michele Bachmann of all people won). Slaat zichzelf waarschijnlijk voor zijn hoofd dat hij zo vroeg uit de race is gestapt. Werd al gauw een surrogate voor Romney, maar zegt dat hij zichzelf van de VP-lijst heeft genomen.

John Bolton: oud-ambassadeur voor de VS bij de Verenigde Naties. De neo-con havik had zelf ook nog overwogen een gooi te doen naar het presidentschap.

Mike Huckabee: Presidentskandidaat uit 2008, tegenwoordig gastheer bij Fox News. Doet het goed bij conservatieve Evangelicals

Allen West: Afgevaardigde uit swing state Florida, een van de weinige zwarte GOP Congresleden en Tea Party favoriet. Wordt warm aanbevolen door Newt Gingrich, Herman Cain, Sarah Palin en Nikki Haley. Maar doet rare uitspraken, bijvoorbeeld over Communisten in het Congres.

Donald Trump: Zakenman en media magnaat extravaganza. Overwoog zelf een run voor het presidentschap, tot grote hilariteit van iedereen. Michele Bachmann zag hem wel zitten als VP, maar Trump ging uiteindelijk achter Mitt Romney staan.

Eric Cantor: De enige Republikeinse Joodse Afgevaardigde in het Congres en aanvoerder van de GOP in het Huis van Afgevaardigden. In die laatste rol was het opmerkelijk dat hij een officiële endorsement uitsprak voor Mitt Romney…

Scott Walker: Gouverneur van Wisconsin wiens positie momenteel op het spel staat met een recall election. Die kan dus wellicht wel een nieuwe betrekking gebruiken. Walker is een nationaal bekende naam uit een grote, blue collar staat die de Republikeinse basis kan aanspreken. Door zijn strijd tegen de (linkse) vakbonden, wordt een eventueel verlies van het gouverneurschap wellicht gezien als martelaarschap.

Jim Talent: Werkzaam voor de conservatieve Heritage Foundation, voormalig Senator uit Missouri, nu adviseur in Romneys economische team. Zou een verassende keuze zijn.

Pat Toomey: Senator uit Pennsylvania met stevig conservatief profiel.

Mike Pence: Afgevaardigde uit Indiana, werd ook gevraagd om zich in de race te storten.

David Petreaus: Oud bevelhebber van het US Central Command en momenteel directeur van de CIA. Met Nederlandse wortels!

Rudi Giuliani: Populaire oud burgemeester van New York, also ran in 2008. Zei wel allerlei lelijks over Mitt Romney toen en nu, en vond Newt Gingrich eigenlijk een betere kandidaat.

Jim DeMint: Conservatieve Senator uit South Carolina, die maar achter Romney ging staan toen duidelijk was dat de zaak bekeken was.

Luis Fortuño: Gouverneur van Puerto Rico, wat Amerikaans grondgebied is. Steunde Mitt Romney, die het eiland in zijn zak had.

Vrouwen

Susana Martinez: Eerste latina gouverneur van de VS en de eerste vrouwelijke in swing state New Mexico. Moest meerdere malen ‘nee’ zeggen wegens familie omstandigheden: ze is voogd over haar verstandelijk gehandicapte zus en haar vader heeft Alzheimer.

Nikki Haley: Gouverneur van South Carolina, van Indiase komaf, bekeerd christen, hoewel ze van oorsprong Sikh is en daar ook nog wel wat mee doet. Wees Allen West aan als mogelijke VP kandidaat, maar krabbelde later terug. Haley werd in 2010 gekozen met veel steun uit de Tea Party, maar kampt momenteel met slechte approval ratings.

Condoleezza Rice: De oud Secretary of State onder George W. Bush zou een ster kandidaat zijn: intelligent, vrouw en zwart. Maar Condi heeft geen zin in het circus, bedankt voor de eer en blijft liever lesgeven op Stanford University.

Jan Brewer: Gouverneur van Arizona die recentelijk nog in het nieuws was wegens een stevig onderonsje met president Obama.

Cathy McMorris Rodgers: Afgevaardigde uit Washington, vice-voorzitter van de Republican Conference en daarmee de hoogste geplaatste Republikeinse vrouw op Capitol Hill.

Kelly Ayotte: Senator uit New Hampshire, was daar ook de eerste vrouwelijke Officier van Justitie.

Sarah Palin: Wat denk je zelf?

De lijst is geenszins volledig. Alles is nog mogelijk. Voor een stukje Veepstakes kansberekening kan je terecht op Intrade.

UPDATE 16/04/2012: De persoon die Romneys VP zoektocht gaat leiden is in ieder geval wel een vrouw: Beth Myers

Bertine Moenaff is redacteur van de WarRoom en werkte op Capitol Hill voor de Democraat Anthony Weiner.