Weten & Tech

Opiniepeiling van Maurice de Hond: gat tussen PvdA en SP nog maar vier zetels

15-04-2012 12:08


(PDF)

De afgelopen week waren er kleine verschuivingen. Bij de drie partijen, die nu in het Catshuis vergaderen verschoof één zetel tussen VVD en PVV. En het verschil tussen PvdA en SP wordt weer twee zetels minder, doordat de PvdA één zetel stijgt en de SP 1 zetel daalt. Het verschil is nu nog maar vier zetels en was twee maanden geleden nog negentien zetels. Twee maanden geleden koos nog maar 40 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 weer voor de PvdA, nu is dat ruim 60 procent. Meer dan een derde van de PvdA-kiezers stapte toen over naar de SP, nu is dat 20 procent.

De belangrijkste bevindingen van de drie subonderzoeken zijn:

A) Tweederde deel van de Nederlanders denkt dat de drie partijen er in het Catshuisberaad uitkomt. 51 procent hoopt het.

Ook is er gevraagd welke verwachtingen men heeft over de uitkomsten: 73 procent denkt dat het botte bezuinigingen zullen worden. 66% denkt dat er wel een aantal hervormingen zullen komen en 59 procent verwacht dat de laagste inkomens het zwaarst zullen worden aangepakt.

B) Bij de reacties op het rapport van de Commissie de Wit blijkt dat men vindt dat Premier Balkenende net zo verantwoordelijk was als Wouter Bos. 63% vindt dat de Tweede Kamer zelf boter op zijn hoofd heeft in deze zaak. De helft vindt dat Bos het in 2008 goed heeft gedaan. 40 procent vindt dat Bos als hij nu minister van financiën was, hij had moeten aftreden. Een kwart vindt dat ABN Amro niet door Nederland gekocht had moeten worden.

C) 32 voorstellen van de PvdA, zoals ze staan in het op 10 april bekendgemaakte plan “Keuzes voor de toekomst zijn aan de respondenten voorgelegd. Per voorstel kon men aangeven of men het een goed voorstel vond en zo ja, of men het een belangrijk voorstel vond. Alle punten zijn terug te vinden op www.peil.nl. In het verslag van de week zijn hiervan tien geselecteerd. Ten aanzien van deze plannen komen de meningen van de PvdA-, SP- en Groen Links kiezers behoorlijk overeen. De VVD-kiezers denken over een groot deel van die punten heel anders dan de PvdA-kiezers. Er zijn een aantal voorstellen waar de PVV-kiezers vrijwel hetzelfde denken als de VVD-kiezers en andere voorstellen waar de PVV-kiezers percentages laten zien die meer in de richting van de linkse kiezers gaat. Dat betreft “inkomensafhankelijkheid van kinderbijslag”, “hogere belastingen voor grote vermogens” en “einde concurrentie tussen zorgverzekeraars”.

Inkomensnivellering
Een heel groot (en veelbetekenend) verschil zien we bij de vraag of men het een goede aanpak vindt van de PvdA om in te zetten op inkomensnivellering. Van alle Nederlanders vindt 48 procent dat een goede aanpak. Maar als we het bij de kiezers van de verschillende partijen zien dan loopt het heel sterk uiteen:

PvdA 88%

Groen Links 81%

SP 79%

D66 31%

CDA 27%

PVV 21%

VVD 19%

(Wordt deze zelfde vraag uitgesplitst naar kenmerken als geslacht, leeftijd, opleiding dan ligt bij alle groepen het percentage vlak bij de 48 procent. Alleen bij inkomen loopt het uiteen van 31% bij de hoogste inkomen tot 55 procent bij de laagste inkomens.)

De wekelijkse opiniepeilingen zijn een bijdrage van Peil.nl.