De Tegel heeft hermelijnenkoorts

16-04-2012 22:15

Terwijl in New York de Pulitzer Prize werd uitgereikt vond er vanavond een veel belangrijker evenement plaats in het Lucent Theater in Den Haag. De Tegels werden uitgereikt, de jaarprijzen voor de journalistiek in dag- en weekbladen, radio, televisie en multimedia. Pieter van Vollenhoven was aanwezig op uitnodiging van Giselle van Cann, adjunct hoofdredacteur van het NOS Journaal en bestuurslid van De Tegel. Hij zei tijdens zijn toespraak – hij was de hoofdact – dat hij met het bestuur van De Tegel om de tafel wil zitten. Kijken of het mogelijk is om een prijs voor de onderzoeksjournalistiek in het leven te roepen. Met eventueel een geldbedrag daaraan gekoppeld.

Leden van de Koninklijke Familie en (onderzoeks)journalistiek is geen combinatie. Denk aan de Mediacode of al het gedoe rondom het ongeluk van prins Friso. Toch wil Van Vollenhoven de kritische onderzoeksjournalistiek stimuleren. Zal z’n schoonzus leuk vinden, dat moet een beetje journalist al helemaal niet willen. De zaal – gevuld met journalisten – klapte de handen echter blauw.

“Tikkie conformistisch?” vroeg Femke Halsema op Twitter. Conformistisch, zeker. Maar het was stuitender. De zweterige geur van hermelijnenkoorts hing in de lucht. Het is dat Henk Hofland nog leeft. Anders had hij zich in zijn graf omgedraaid.