Leven

Fris drinken test je populariteit

20-04-2012 16:43

Als je wilt weten of jij waarlijk het alpha-mannetje/vrouwtje van je dispuut bent (of van je werkgroep als je in Nijmegen studeert) dan is daarvoor nu een zeer gemakkelijke lakmoesproef ontdekt: fris drinken. Het was al wel bekend dat mensen meer gaan zuipen als ze zien dat anderen dat ook doen en al helemaal als dit de populaire types in een groep betreft. Nu blijkt dit ook op te gaan voor fris. Drinkt een populair mannetje of vrouwtje in een apenkolonie groep mensen alleen maar cola, dan is de neiging om minder te drinken lager.

Blijkt allemaal uit onderzoek van van de Radboud Universiteit: “jongens worden zowel beïnvloed door populaire als door minder populaire leeftijdgenoten. Maar als een populaire jongen alcohol afwijst, is dat effect sterker dan wanneer een minder populaire leeftijdgenoot dat doet.”

Dus, als u het een avondje fris houdt en om u heen verzamelen zich plots allemaal frisdrinkers, dan weet u het wel. Omgekeerd, als iedereen u uitlacht en stug doorzuipt, weet u het ook.

cc-foto: Tony Bowden