Arthur van Amerongen: mijn nachten met Barmus

24-04-2012 10:01

Je kan veel van Margriet Marbus zeggen maar niet dat het een bakfietsvrouwtje is. Vorig jaar stond ze ineens voor de deur van mijn villa in Asuncion (Paraguay that is) met de bedoeling mij te fileren voor het maandblad Esquire. Ze volgde mij een week, vroeg me de hemd van het lijf en positioneerde mij als een soort Herman Brood maar dan zonder incontinentieslip en zonder een obsessie met elastiekloos bungeejumpen. Als de foto’s maar goed zijn, zei Herman trouwens altijd, en dat zat wel snor bij de Esquire. Het enorme en vooral diepgaande interview veroorzaakte een een tsunami aan reacties, veel vrouwen vonden mij weerzinwekkend maar in de regel waren dat wel uitgewoonde sloopkippen waar zelfs Sugar Lee Hooper niet over heen had gewild.

Ik kreeg mijn eerste literaire groupies, waaronder Heleen van Royen en soapie Elle van van Rijn en mannen waren jaloers omdat Paula prachtig op de foto stond. Martin Gaus tenslotte heeft zich afgetrokken op de foto van mijn honden.

Meurbus en Barmus
Margriet houdt wel van slechte mannen, ze deed het ooit met de fotograaf Paul Blanca en dat is nou niet bepaald een Ivo Niehe of een Denny Christian. Verder trok ze met kunstenmaker Peter Klashorst op in Cambodja – als die tenminste geen Aziatische poppetjes lag te naaien onder begeleiding van de Amsterdamse uitgevert Mai Spijkers – en haar grote held is Unu, de Molukse mijnheer die de baas van de Amsterdamse Hell’s Angels was en die ik inmiddels ook tot mijn vriendenkring reken. Verder maakt Meurbus het liefst Amsterdam onveilig met de kokende en schrijvende relnicht Tom Kellerhuis a.k.a. Kelly, de Gesel van sociëteit De Kring. Het was jammer dat Marbus, die ook wel Meurbus en Barmus wordt genoemd door intimi, uitgerekend tijdens haar bezoek aan Asuncion vrijwel geen druppel dronk, op wat bubbels na, keurig de door mij aangeboden jumbolijnen cocaïne weigerde en bovendien vegetarisch bleek te zijn, en een vegetariër in Paraguay is zoiets als een mohammedaan in een varkensslachterij. Ik kreeg niet echt hoogte van haar seksleven want ik was trouw aan Paula (ook al mocht ik Margriet menig maal in haar adamskostuum door de suite van Hotel Bormann in Asuncion zien trippelen).

Toch heeft Marbus, die pendelt tussen haar villa’s in Dubai, Curacao en Rotterdam, haar doos niet versleten met plassen, dronk ze vroeger menige bonkige zeemannen onder de tafel en snoof ze de verdovende drugs van de wc-bril in de eerder genoemde sociëteit De Uitgelubberde Kringspier (als Mimi Kok tenminste niet de coke van de pot had gesnaaid). Overigens heeft de normaliter mediaschuwe Barmus haar eeuwige gevecht met koning Alcohol schokkend laten verfilmen door mijn gewaardeerde collegaatjes van de Evangelische Omroep. Margrietje is nu een icoon en een boegbeeld van de Anonieme Alcoholisten Kerk. De avonden worden druk bezocht als ze daar optreedt in minirok en geheel eufoor het mirakel van de geheelonthouding bejubelt.

Automutilant
Nou wil het geval dat Margriet op 11 mei met een autobiografie komt (Het verdriet van Gouda) waarin haar tumultueuze en schandaleuze leven in geuren en kleuren wordt beschreven. Ik heb het manuscript mogen lezen en dat loog er niet om: een gebroken jeugd, een vader die beroepsoplichter was en het zelfs tot de televisie wist te schoppen in de hoedanigheid als crimineel, heel veel druks & dranks, kindertehuizen, een onophoudelijke stoet bijzonder slechte vriendjes waaronder de automutilant en drugsomnivoor Paul Blanca, haar onophoudelijke strijd tegen acné en anorexia en haar uiteindelijk klim naar de bovenwereld als fotomodel, journaliste en stewardes. Het lelijke eendje werd een prinsesje.

In Het Verdriet van Gouda doet ze een boekje open over de beroemdste Gouwenaar, Jort Kelder, en zijn upward mobility van de Eerste Christelijke Technische School Gouda naar een kasteeltje aan de Vecht. Ze laat Gouwenaar Johan “Head & Shoulders” Derksen aan het woord, duidt en passant de Berberijnse muzelmannenperikelen in Gouda en verder laat het hele boek zich lezen als een hommage aan Unu, de grote maar onbereikbare liefde. Een van haar ruigste minnaars was overigens de Vlaming Louis Neefs. Hun onstuimige en stomende relatie heeft ons Lowieke nog bezongen in het schitterende Margrietje en in Het Verdriet van Gouda komt Margriet uitgebreid terug op deze belangrijke fase in haar leven.

In het najaar speelt Margrietje ook nog eens de hoofdrol in het schitterende programma Het Mooiste Meisje van de Klas, van de onnavolgbare programmamaker Jaap Jongbloed, die na zijn carrière als keeper van DWS en het Nederlands elftal toch heel aardig terecht is gekomen.

Margriet Marbus is hét rolmodel van 2012!