ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA zakt, Kunduz-coalitie stijgt door akkoord

27-04-2012 21:00


Naar aanleiding van het akkoord dat de Kunduz-coalitie donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer sloot, deed Peil.nl onderzoek onder 5000 Nederlanders naar hun reactie op de bezuinigingsvoorstellen en hun electorale voorkeur. Er hebben zich naar aanleiding van die gebeurtenissen forse verschuivingen voltrokken in de voorkeuren van de kiezers. De PvdA verliest 5 zetels (naar 19) en de coalitie van VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie wint er 6 en komt daarmee op 76 zetels. Groen Links gaat van 5 naar 8, D66 van 15 naar 17 en ChristenUnie van 6 naar 7. De VVD daalt 2 naar 31 en de SP wint er 1 naar 31. In de bijlage (pdf) treft u de antwoorden aan op een groot aantal vragen waarbij de kiezers aangeven wat hun reactie is op het bezuinigingsplan en de positionering van de overige partijen.

Diepgaandere analyse
Op de afzonderlijke facetten van het plan wordt door de meeste kiezers niet afkeurend gereageerd. Ook uit de andere resultaten die in de bijlage aantreft blijkt hoezeer de electorale verhoudingen tussen de partijen verschoven is. In het weekendrapport van Peil.nl, zoals elke zondag te vinden op DeJaap, wordt daar nog dieper op ingegaan.

“Het zou mij niet verbazen als deze grote trendbreuk in Den Haag en binnen het electoraat, zowel bij de aanstaande verkiezingen als er na grote gevolgen zal hebben ten aanzien van de uitslag van de verkiezingen, de vorming van de regering en ook de samenstelling van de Nederlandse politieke kaart” aldus Maurice de Hond.

Zondag om 11 uur komt een diepgaandere analyse van de electorale bewegingen van vandaag enn de komende week zal blijken of de electorale bewegingen van vandaag verder doortrekken of toch zullen afzwakken.

De wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond wordt geleverd door Peil.nl.