Ajax: het vervalste kampioenschap

30-04-2012 16:00

Komende woensdag wordt Ajax – al zal burgemeester Eberhard van der Laan hopen van niet- voor de tweede keer op rij landskampioen. Knap werk van Frank de Boer, die als een veldheer waakte over zijn spelers toen de club in brand stond en iedereen elkaar voor rotte vis uitmaakte. Maar Frank kan straks wel staan gaan lachen met die schaal in zijn hand, Ajax wordt kampioen door competitievervalsing. What the fuck?

Lauw biertje

‘Ajax kampioen door competitievervalsing’ kopte Voetbal International. Inspanningsfysioloog Ramond Verheijen heeft naar eigen zeggen negen jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de overvolle speelkalender en daaruit zou blijken dat Ajax meer rust krijgt tussen wedstrijden. ‘Ik heb statistisch waterdicht bewijs dat FC Twente vorig jaar kampioen had moeten worden’, zegt hij dan ook in het weekblad. De blik van Theo Janssen die hoorde dat hij vorig jaar kampioen had moeten zijn moet ongetwijfeld schitterend zijn geweest. Schuim om de bek, niet eens de rust om het sigaretje rustig op te roken. En wat had hij graag weer met een treetje pils over de snelweg gelopen. Dat is Theo op zijn best, met een lauw biertje en een filtersigaret.

Ajax pakt dus twee keer op rij de titel doordat het een eenvoudiger programma met meer rust had dan de concurrentie. ‘Het is zo oneerlijk als wat’, aldus Verheijen. Als de stand ‘eerlijk was’, zou Ajax tweede staan, onder AZ, dat nu ver is weggevallen. Ook de blik van Gert-Jan Verbeek moet fenomenaal zijn geweest toen het nieuws tot hem kwam. Naar verluidt heeft Verbeek spontaan een nieuwe fitnesshal in elkaar gebouwd om zijn spelers nog fitter aan de wedstrijd te laten beginnen.  Dat Rasmus Elm en Jozy Altidore inmiddels het lichaam van een bodybuilder hebben, doet de norse Verbeek niet veel. Als de cijfers het aantonen is het zo, punt uit.

Messi in de Kuip

Ook bij Feyenoord balen ze als een stekker. Doen de Rotterdammers het een keer goed in de competitie, vervalsen die verrekte Amsterdammers het weer. Kan die John Guidetti nog zo vaak planken als hij wil, de titel gaat naar Amsterdam. Een troost: Ronald Koeman en zijn mannen hebben uitzicht op de goudmijn die de Champions League heet. De Kuip ontplofte zowat toen Otman Bakkal zondag de 1-0 binnen knalde. Leo Messi kan zijn borst nat maken als hij over een halfjaar mag aantreden in een kolkende Kuip. Dat Feyenoord daarna in de competitie onderuit gaat maakt niet uit, Frank de Boer lacht zich suf met die extra dag rust die hij krijgt.

Wie pakt volgend jaar de titel? Vitesse claimde bij het aantreden van de steenrijke en megalomane Merab Jordania dat de club in 2013 kampioen zou worden. Het zou wat zijn als de Arnhemmers op de Korenmarkt de titel mogen vieren. Nu maar hopen dat het speelschema een beetje eerlijk wordt ingedeeld, anders heeft John van der Brom niets te winnen met zijn Vitesse. En anders kan hij nog altijd roepen dat de nieuwe kampioen gematst is met een extra dagje rust. Benieuwd of Theo volgend jaar weer met een treetje Bavaria over de snelweg sjeest, al is dat volgens inspanningsgoeroe Verheijen niet aan te raden. De cijfers bewijzen het.