Business

CPB: Kunduz-akkoord is niet door te rekenen

02-05-2012 15:30

Het CPB, dat het originele Catshuisakkoord nog wel wist door te berekenen (waarop Geert Wilders de boel liet klappen), krijgt het niet voor elkaar om een doorberekening te maken van het Kunduz-akkoord dat vorige week door VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks werd bereikt. Het alternatieve wandelgangenakkoord is ‘te vaag’ om economisch onderbouwd te kunnen worden, zo schrijft NRC vandaag. Zonder de doorberekening van het CPB is het niet onafhankelijk aan te tonen dat het akkoord leidt tot het gewenste begrotingstekort van maximaal drie procent. Het akkoord, dat sowieso een houdbaarheidsdatum heeft tot de verkiezingen van 12 september, is daarmee definitief gebakken lucht met een propagandapolitiek tintje. Of, zoals PvdA-leider Diederik Samsom het verwoordt: “Het akkoord lijkt te verkruimelen waar je bijstaat.”

Voor de kiezer, zowel consument als ondernemer, is nu niet duidelijk of de btw-verhoging van 19 naar 21 procent enig gewenst effect heeft. De Kunduzcoalitie kan zéggen van wel, maar er is geen enkele grond om die bewering op te staven zonder CPB-cijfers. Ook de voorgenomen hogere accijns op alcohol en tabak (sigaretten gaan naar zeven euro per pakje in 2012 – een afschrikbedrag dat vele benzinepomphouders ongerust maakt) zijn vooralsnog op niet te onderbouwen gronden besloten. En waarom worden ambtenaren precies op de nullijn gehouden? Politieagenten krijgen geen betere CAO, maar vooralsnog kan niemand die afwijzing dus met cijfers onderbouwen. De acties zullen dus nog wel even doorgaan.

Politiek gezien werd het Kunduzakkoord door velen met gejuich onthaald afgelopen week, maar zoals nu blijkt, hebben de deelnemende partijen geen haast om hun politieke overwinning in controleerbare feiten om te zetten. Waarmee er vooral nieuwe (economische) onzekerheid wordt gecreëerd, in een tijd dat ondernemer, consument en ambtenaar (en met hen de hele Nederlandse economie) die heel slecht kan gebruiken.