Leven

Uniek: gratis WiFi voor studenten in complete binnenstad van Tilburg

03-05-2012 23:07

Het zal toch niet gebeuren? Echt, het moet niet veel gekker worden! Het is nota bene pas 2012. En dan nu al digitaal gaan lopen innoveren! Het KAN dus gewoon in Tilburg (of all places): GRATIS WIFI voor studenten en medewerkers van het plaatselijke hoger onderwijs. Nog even en Nederland gaat collectief beseffen dat we reeds in de 21ste eeuw leven en moeten investeren in digitale technieken. Je moet er toch niet aan denken. Enfin, zonder lol even de sec feiten van 2.0-city Tilburg binnenstad.

De gemeente Tilburg had reeds een draadloos internetwerkje liggen in de pittoreske binnenstad. Hotcity heet dit WiFi-netwerk (gebouwd in samenwerking met Telindus-ISIT) en daar heeft nog nooit iemand van gehoord, behalve die zes Tilburge nerds. Maar het netwerk is nu zowaar uitgebreid met Eduroam (klinkt eng, is het niet, roamen kost hier geen geld). Eduroam heeft al langer op steeds meer plekken in Nederland een WiFi-hotspot staan waar studenten met hun SURFnet kunnen inloggen. En dankzij de infrastructuur van Eduroam is het voor studenten en medewerkers van universiteit en hogeschool nu mogelijk op het hele WiFi-netwerk in de binnenstad in te loggen met hun SURFnet-inloggegevens. Als SURFnet niet plat ligt maar dat terzijde.

VVD
Waarom Tilburg wél gratis WiFi aanbiedt in een tijd waarin WiFi net zo noodzakelijk is als stromend water en andere Nederlandse studentensteden niet blijft een raadsel. Wat wel bekend is, is dat de Tilburgse wethouder die verantwoordelijk is voor deze innovatie van de VVD is. En de mensen van de VVD geloven wél in vooruitgang en, ohjee nu wordt het echt kwetsend, economische vooruitgang en soms zelfs, oeioeioei, winst maken (FOEI!).

Het gratis WiFi-netwerk past overigens perfect in het Tilburgse beleid om van de stad een aantrekkelijke studentenstad te maken. En dat is nog een hele klus, Tilburg aantrekkelijk maken. Dus dan maar met gratis WiFi. Nou alleen nog studenten vinden die ook gratis de binnenstad van Tilburg in durven.

Leest u trouwens ook eens een leuk boekje over de vele innovaties waar Nederland om zit te springen om nog te kunnen blijven geloven in de toekomst.