Sport

Blessure Pieters; een zegen voor Oranje

08-05-2012 13:00

Gistermiddag werd bekend dat PSV-back Erik Pieters niet op tijd fit zal zijn voor het naderende Europees Kampioenschap. Ik een korte reactie noemt bondscoach Bert van Marwijk de absentie van Pieters een “streep door de rekening”. Ik noem het een uitkomst, een geschenk van boven en dans een piepklein dansje. Erik Pieters kan onmogelijk de gedroomde opvolger van Giovanni van Bronckhorst worden genoemd. Bij gebrek aan beter mag hij sinds de afgelopen WK finale op de meest ondankbare plek van het elftal laten zien wat hij kan: als linksback. In de kwalificatiewedstrijden tegen ploegen die zichzelf nog meer ingraven dan de Duitsers zo’n 70 jaar geleden is het zo lastig nog niet. Tegen serieuzere tegenstanders is Pieters de eerste van onze achterhoede die, eveneens net als de Duisters, capituleert. Na zijn blessure kon hij zelfs bij PSV nimmer imponeren.

Varianten
Direct worden allerlei namen geopperd als mogelijke vervangers. Zo kunnen we Urby ‘hoer van het elftal’ Emanuelson omtoveren tot linkerverdediger, mag Vurnon Anita opdraven als gelegenheidsback en zelfs Stijn Schaars werd al eens geprobeerd. Stuk voor stuk spelers die het afgelopen seizoen niet in de verdediging gespeeld hebben en zelfs op hun eigen positie niet eens allen zeker zijn van een plekje in het keurkorps van Bert en Cookie.

Vandaar ook dat ik pleit voor een opvallende en gedurfde keuze. De speler die ik bij de eerste elf zie heeft weliswaar geen door de kenners geëiste Europese ervaring, maar wel een arm vol tatoeages en een rugzak vol levenservaring op het kamp. Kom je tegenwoordig erg ver mee op de velden.

Büttner
Zonder gekheid, Alexander Büttner heeft de laatste jaren bewezen een van de betere linksbacks van de Nederlandse velden te zijn. Hij is fit, fel en snel. Precies de eigenschappen die van een moderne back verwacht worden. Het telt niet dat hij ‘maar’ bij Vitesse speelt, want zonder twijfel had hij bij elke Nederlandse topclub afgelopen seizoen 40 wedstrijden meegespeeld.

Van Marwijk presteert het om spelers als Vlaar, De Vrij en Willems wél direct op te roepen, maar Büttner pas in tweede instantie te selecteren. De man die ik erg hoog heb zitten als trainer, liet gisteren heel Nederland de wenkbrauwen fronsen. Laten we hopen dat hij eind mei wél het juiste lijstje selecteert. Zonder alle omhoog gevallen Feyenoorders en mét Alexander Büttner. Al zijn de Feyenoorders wel ervaren in het vieren van een tweede plaats.