Angst en walging op Ameland deel I: de opmaat

09-05-2012 15:15

Dit weekend is het zover: het jaarlijkse dispuutweekend, naast het traditionele kerstdiner, het evenement met de grootste kans op levercirrose en ander drank-gerelateerd fysiek leed. De meeste voorbereidingen zijn getroffen, en het grote wachten is begonnen. Dat grote wachten is voor mij een beetje een dualistisch gebeuren. Aan de ene kant (en die kant overheerst) kijk ik er natuurlijk ontzettend naar uit. Aan de andere kant, zijn er ook een paar scenario´s waar het mis kan gaan. Niet dat ik er wakker van lig of er gillend en zwetend van wakker wordt, maar het is goed om het te benoemen, want dan kun je immers enigszins anticiperen. De twee belangrijkste elementen waar het mis kan gaan: het kampfikkie en Team Terror.

Om maar met de eerste te beginnen: de gemeentelijke vergunning om een vuurtje te bouwen is aangevraagd en binnen. Er zijn twee mensen die zich daarmee bezig houden, waarvan eentje een scoutingachtergrond en de technische knowhow heeft. De andere heeft gewoon een ongezonde passie voor vuur, kijkt veel te veel survival series op Discovery Channel en heeft de impulsbeheersing en aandachtspanne van een jong hondje. Je hoeft geen Sherlock Holmes te heten om uit te vogelen waar het misgaat als één van de twee de overhand krijgt.

Bolderkar huren
Over de dispuutpyromaan gesproken, hij heeft meegedeeld dat hij zo vrij is geweest om alvast een bolderkar te huren, voor zijn deel van het bier, een gaskooksetje en zijn ultra kekke slaapzak, waardoor hij in staat is temperaturen van -40 te overleven. Met ander woorden, hij gaat op avontuur en fikt daarom misschien een ander deel van het eiland af. En helaas hoeft oom agent dan alleen maar het bolderkarspoor naar ons huisje te volgen, en zijn wij, juridisch gezien, alsnog de Sjaak.

Het andere escalatiefront staat ook wel bekend als Team Terror, een trio waarvan ik zelf helaas ook deel uit maak. De pyromaan maakt hier ook deel van uit, maar, mocht hij op avontuur zijn, als duo staan we ook nog wel behoorlijk ons mannetje. Afzonderlijk van elkaar kunnen we nog redelijk goed functioneren in de maatschappij, maar de som der delen is terror. Het verwordt tot een kruising tussen een kleuter en een hooligan, en drank en drugs maakt het allemaal nog veel erger.

Couleur locale
Dus het gaat creatief keren en hinderen worden, van lege flesjes worden wapens gemaakt en de couleur locale kan eventueel een Reign of Terror verwachten, mocht het feestje zich naar buiten verplaatsen als de preventief gesloten deuren en ramen van het huisje geforceerd kunnen worden.

Volgende week dus, lieve kijkbuiskinderen, een verslag van het gebeuren, met alle eventuele juridische en medische gevolgen van dien. En misschien dit weekend zelfs al een verslag ter plaatse van de NOS, als de dispuutpyromaan succesvol een deel van het eiland weet te ontdoen van de flora en fauna.

CC-foto: Moribunt