ThePostOnline

Drugstoeristen welkom!

10-05-2012 10:00

Nijmegen moet een bord neerzetten. Een groot bord. “Welkom, drugstoerist!” moet er op komen te staan. De Limburgers, Brabanders, Duitsers en Belgen die massaal naar de oudste stad van Nederland trekken om legaal een blowtje te roken en wat wiet te scoren, moeten met open armen onthaald worden. Het drugsbeleid van kabinet Rutte I was dramatisch: de slechtst mogelijke combinatie tussen christelijk fatsoensgeneuzel, rechts antiliberaal conservatisme en “zie ons eens streng zijn”-retoriek. Dat de wietpas is ingevoerd door een regeerconstructie van drie partijen, waarbij er twee het woord “vrijheid” in de naam hebben, is een gotspe. Het is blijkbaar niet alleen zo “dat de nieuwe fascisten zich antifascisten zullen noemen”, naar een bekende uitspraak (die vaak ten onrechte aan Churchill wordt toegeschreven), maar ook zo dat de nieuwe vrijheidshaters zich liberaal noemen. Ach, zo zij het. Over de merites van de wietpas hoeven we het niet te hebben, dat is al eerder gebeurd.

De illegale markt is booming
Nee, waar we het over moeten hebben is hoe Nijmegen de helden moet onthalen die tientallen, of zelfs honderden kilometers rijden om daar wiet te kopen! Want dat zijn het. Ze kunnen ook op iedere straathoek van Maastricht, Breda, Venlo, Den Bosch of Roermond hun stuff scoren. Zonder problemen, want de markt is booming! De gevolgen daarvan laten zich overigens raden. Maar goed, die toenemende criminaliteit, die illegale drugs, daar doen de blowers die naar Nijmegen gaan dus niet aan mee. Die negeren de dealer op de straathoek en getroosten zich grote moeite voor een legaal blowtje.

Niet alleen moeten die mensen warm worden onthaald, maar de stad kan er ook nog geld aan verdienen. Misschien hebben Nijmegenaren reserves bij grote groepen blowers die naar de stad komen voor drugs. Maar naast denken aan de nobele inborst van deze mensen, die zich niet in willen laten met criminaliteit, kunnen ze in Nijmegen ook denken aan de kansen die er liggen voor de middenstand. Met een beetje handelsgeest maak je van een nood (als je het al zo wil zien) een deugd. Omhels ze, laat ze hun zooi kopen, en verleid ze te blijven en te consumeren. Denk bijvoorbeeld aan combinatieaanbiedingen: “Vette hap met vette hasj!”, “Drugs & Diner” of “Een spaced out nacht in ons hotel met loungekamers, man“. De mogelijkheden zijn legio. De city branding-afdeling op het stadhuis kan er ook handig gebruik van maken. Na experimenten met ‘altijd Nijmegen’, ‘oudste stad van Nederland’ en ‘city of health’ slaat ‘groenste stad van Nederland’ misschien beter aan.

VOC-handelsmentaliteit en tolerantie
Ja, Nijmegen heeft een unieke kans, een historische kans zelfs. De stad kan grootse historische daden van het Nederlandse volk middels een bescheiden imitatie eren: de Nijmegenaren kunnen onze VOC-handelsmentaliteit combineren met de tolerantie die onze voorvaderen ten toon spreidden aan de onderdrukten, zoals de Hugenoten die in de zeventiende eeuw naar Nederland vluchtten. Het is een mooie traditie om een veilige haven te bieden aan hen die vluchten voor de tirannie, het zou zonde zijn als de stad die kans laat schieten.

János Betkó vindt het volstrekt logisch dat de regering Rutte het gedoogbeleid sloopt, want goed werkend, internationaal vooruitstrevend beleid moet je toch niet willen. Dit stuk verscheen eerder op Vrij-Zinnig.nl.

CC Foto: moggo