Universiteiten bundelen hun krachten: wereldwijde online educatie

10-05-2012 10:00

Je hebt het waarschijnlijk gezien: Walter Lewin, die gekke hoogleraar natuurkunde, die gisteren bij De Wereld Draait Door een mini college gaf. Een les die juist wel interessant was in plaats van dat het zo slaapverwekkend was dat je liever de binnenkant van je ogen ging bekijken. Zijn colleges zijn doorgaans dan ook zo interessant dat ze op internet geplaatst worden. Niet op het intranet van de universiteit, maar gewoon op YouTube of MIT OpenCourseWare zodat de colleges beschikbaar zijn voor iedereen met een internetaansluiting. MIT krijgt nu een groter vervolg: edX.

EdX is een samenwerking tussen Harvard University en Massachusetts Institute of Technology (MIT) waarbij ze hun colleges online gaan zetten en tegelijkertijd een podium voor andere universiteiten bieden. Niet alleen beschikbaar voor de eigen studenten, maar juist voor iedereen met een internetaansluiting zodat men overal ter wereld hoger onderwijs kan volgen. Zoiets bestaat al in de vorm van AcademicEarth, maar nu willen de instellingen gebruik maken van edX om te onderzoeken hoe studenten leren en hoe technologie het onderwijs zowel offline als online kan verbeteren.

http://youtu.be/SA6ELdIRkRU

Nederlandse variant
Ook in Nederland is er eenzelfde initiatief van DWDD-nerd Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. Het gaat dan wel specifiek om colleges in het Nederlands. Ze zijn dit momenteel aan het opzetten om “de kennis van de allerbeste hoogleraren van Nederland voor eeuwig toegankelijk te maken voor heel Nederland.”