WarRoom

Romneys verleden als pestkop, Helft Amerikanen achter standpunt Obama, President basketbalt met Clooney

12-05-2012 10:00

In Amerika wordt dezer dagen een heftig debat gevoerd: maakt het uit wat een presidentskandidaat deed vijftig jaar geleden op de middelbare school? Donderdag kwam naar buiten in al zijn kleurrijke detail dat Romney een homoseksuele klasgenoot heeft gepest en zelfs zijn lange blonde haar heeft afgeknipt.

Romneys verleden als pestkop
Vrijdag moest Romney in een interview de vraag beantwoorden of hij een pestkop was. Zijn kamp zegt dat het er niet toedoet. Moet Romney niet beoordeelt worden op de man die hij nu is in plaats van de jongen die hij was een halve eeuw geleden? Daar staat tegenover dat de stem voor een president voor veel Amerikanen is gebaseerd op persoonlijkheid. Wie je bent doet er dus toe. En wat je hebt gedaan in het verleden doet er toe voor zover het wat zegt over je nu. Na oorspronkelijk luchtig om te gaan met de vragen over zijn verleden als pestkop, heeft nu al meerdere malen op serieuze toon excuses aangeboden. Overigens heeft Obama ook geen pestvrij verleden. In groep zeven heeft hij een meisje dat hem leuk vond een duw gegeven. De anekdote is opgegraven door conservatieve bloggers uit de zeventien jaar geleden gepubliceerde autobiografie van de president.

Iets meer dan helft Amerikanen steunt Obama’s homohuwelijk standpunt
Voor nu lijkt de beslissing om het homohuwelijk te steunen goed uit te pakken voor Obama. Hij wordt gesteund door 51 procent van de bevolking, zo blijkt uit een nieuwe peiling van Gallup, maar 60 procent zegt dat het geen effect zal hebben op hun stem in november. Dat neemt niet weg dat er nog electorale gevaren voor Obama op de loer liggen. Uit diezelfde peiling blijkt namelijk ook dat 10 procent van de Democraten en 23 procent van de zwevende kiezers zeggen dat de kans nu kleiner is dat ze op Obama stemmen, zonder dat er grote groepen kiezers zeggen dat er een grotere kans is dat ze nu op Obama gaan stemmen. De vraag is of dit nu of dit mensen zijn die toch niet op hem gestemd zouden hebben of uiteindelijk toch nog op hem stemmen. Het geeft in ieder geval aan dat het enthousiasme ligt bij de tegenstanders van dit besluit. Voor Obama is het gevaar dat hij een slapende hond heeft wakker gemaakt.

Gerucht: Bill moedigde Hillary aan om Obama in 2012 te verslaan
Het is een gerucht waarvan verslag wordt gedaan door een auteur die een nieuw boek over Obama aan de man moet brengen en die in het verleden ongefundeerde beweringen heeft gedaan over bekende personen. Grote kans dus dat het niet klopt, maar toch. Bill Clinton zou zo geringschattend over Obama denken (amateur) dat hij zijn vrouw Hillary zou hebben aangemoedigd om haar baan als minister van buitenlandse zaken op te geven en voor het presidentschap te gaan. Ze zou dan Obama moeten verslaan in voorverkiezingen. Beide Clintons en Obama ontkennen het gerucht.

Kort Nieuws

  • Newt Gingrich gaat actief campagnevoeren voor Romney. Zo legt Gingrich trots uit: “I’m doing an event next week in Georgia for him and I’m going to speak for him at the Georgia convention next weekend. I’m going to be with him at the end of the month in Las Vegas at a big event, and I’m going to do all I can to help Mitt.
  • Romney geeft vandaag een speech op Liberty University, een christelijk evangelische universiteit. Hij zal spreken over het homohuwelijk maar niet over zijn mormoonse geloof. Sommige studenten blijven weg uit protest omdat zij de mormoonse kerk zien als een sekte.
  • Er is toch twijfel over Romneys standpunt over homo-adoptie. Eerder deze week leek hij het te steunen, nu nuanceert hij dat.
  • De dag na de fundraiser bij George Clooney thuis speelde Obama een potje basketbal met de acteur, een paar adviseurs en enkele bekende Amerikanen zoals acteur Tobey Maguire. Het team met daarin Clooney en Obama won, maar zo voegde de president toe met een ondeugende glimlach: “But we’re all winners because nobody got hurt.’’ (Dat was anderhalf jaar geleden wel anders.)

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.