ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: Enthousiasme voor Lente-Akkoord neemt af

13-05-2012 11:00

Na de val van het kabinet werd in de media en door veel politici de verwachting geuit dat de kiezers Wilders/PVV wel fors zou afstraffen voor zijn “weglopen”. Maar wat ik al veel vaker heb vastgesteld: men redeneert dan vooral vanuit de eigen opvattingen (doorgaans zelf een hogere opleiding en hogere of midden inkomen). Het overgrote deel van de kiezers van de PVV (en dus met name de kiezers met lagere opleiding en middeninkomen) steunen Wilders en de PVV. Daarom staat de PVV nu op 20 zetels, 1 meer dan vorige week en maar 4 onder die van de vorige verkiezingen.

De grote tweedeling in het electoraat komt vooral de SP ten goede. Hoewel die partij deze week 1 zetel daalt, staat het op 29 zetels, 14 zetels meer dan in 2010. De ontwikkelingen na de val van het kabinet hebben de VVD niet echt goed gedaan. Deze week verliest deze partij 2 zetels en daalt naar 28 zetels, ongeveer 4 zetels minder dan voor de val van het kabinet. Dat lijkt samen te vallen met het feit dat beduidend minder VVD-kiezers inmiddels positief zijn over het bezuinigingsakkoord dan 2 weken geleden en de verkiezingsstrijd bij het CDA. GroenLinks daalt 1 zetel.

Het oordeel over het bezuinigingsakkoord is veel negatiever dan twee weken geleden. Was de dag na het sluiten van het akkoord 51 procent positief, ruim 2 weken later is dat percentage 39 procent. De grootste daling is onder de VVD-kiezers. Het was 73 procent, nu is het 48 procent. Die verandering in oordeel over het bezuinigingsakkoord blijkt impliciet ook uit het volgende akkoord. Koos twee weken geleden nog 29 procent voor deze coalitie (als er uit 4 gekozen kon worden), nu is dat 23 procent. Onder VVD- en D66-kiezers is de afname van die voorkeur het grootst.

Het complete verslag in PDF vindt u hier.

De wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond wordt u aangeboden door Peil.nl.