Best of the weekend: De B-24 Liberator, Indonesisch bijgeloof en Peter ter Horst

14-05-2012 11:06


(B-24D’s boven Ploesti in 1943 -foto USAF Museum)

Was de B-17 bommenwerper een echt vliegtuig, de B-24 Liberator wordt omschreven als een ‘truck’. Michiel Mans over deze illustere bomber die het Derde Rijk én de wrede Japanner op de knieën bracht. “Zeker toen de productiesnelheid het record van 55 minuten naderde om van 1.225.000 afzonderlijke onderdelen een bevrijder te maken.”

Fotograaf Maarten Brante verbaast zich over hoe bijgelovig Indonesiërs kunnen zijn. Neem nou het verhaal van de dokter die uit is op de ogen en hart. “Kinderen mochten niet meer alleen naar school en werden dus allemaal gebracht. Er kwamen vissers terug van zee met het verhaal dat ze door de betreffende dokter waren achtervolgd in een speedboot. Was het hele dorp weer een week in rep en roer.”

Rest ons u te wijzen op een artikel van Gyurka Jansen over het boek De dag dat de krant viel van Peter ter Horst én het interview dat hij daar over gaf aan de Volkskrant. Jansen: “Goed, uit het interview druipt wel een gure masochistische liefde voor iets dat er niet meer is, maar misschien moet je dat een krantenman ook wel niet kwalijk nemen. Een boek als dit is er natuurlijk ook om te memoreren aan wat ooit was. Iets waarvan we inmiddels ook weten dat het internet er als een stoomwals overheen is gegaan om zoveel mogelijk uitwassen uit te vlakken.”