WarRoom

Romney en andere politici delen opmerkelijke levenslessen in commencement speeches

14-05-2012 14:00

Het is de tijd van het jaar waarin Amerikaanse studenten afstuderen van hun universiteit. Traditiegetrouw worden zij toegesproken door succesvolle landgenoten zoals politici en CEO’s, terwijl zij gekleed gaan in toga en een ‘professor hoed’ dragen. Dit weekend gaf Romney een zogeheten commencement address voor evangelische studenten op Liberty University. Hij greep de gelegenheid aan om de afgestudeerden conservatieve levenslessen mee te geven: “For those who graduate from high school, get a full-time job, and marry before they have their first child, the probability that they will be poor is 2%.  But, if those things are absent, 76% will be poor.

Michelle Obama gaf dit weekend ook twee commencement speeches (zie hieronder) en de komende weken zullen veel politici te zien zijn op universiteiten. President Obama spreekt later vandaag op Barnard College in New York City. Vicepresident Biden spreekt op 26 mei de cadetten van de prestigieuze Militaire Academie op West Point toe. Ook andere politici zoals Condoleezza Rice, Tony Blair en Colin Powell komen aan de beurt.

Mocht een spreker nog op zoek zijn naar inspiratie voor zijn commencement speech, dan zou hij eens de speech van Steve Jobs op Stanford uit 2005 moeten bekijken. De Apple-oprichter deelt drie levenslessen in een speech die wordt gezien als een van de beste commencement addresses ooit gegeven.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en leerde veel Nederlandse politici speechen en debatteren.