Internethorror: Kaa-mie-la’s beautyblogs

15-05-2012 15:00

Dat ze bestaan wist ik, maar ik heb ze nog nooit in het wild zien lopen. Laat staan dat ik Youtube filmpjes van dit soort heb gezien. Het blijkt een internetfenomeen, een fenomeen waar ik kennelijk nooit de behoefte naar had om het op te zoeken. Of nooit ben tegengekomen. Bij het zien van haar filmpje, begrijp ik weer waarom. De twintigjarige bakvis, Vera Camilla (let op: je spreekt het uit als Kaa-mie-la) noemt zichzelf een beautyblogger.

Beautyblogger
Als beautyblogger vertelt ze in een Youtube-filmpje wat ze die dag allemaal gekocht heeft in de stad. Binnen acht minuten laat ze haar dagopbrengst aan het Nederlandse volk zien. Ze begint haar betoog met het uitleggen van haar principes. Ze is principieel tegen het kopen van polyester bloesjes. Want die zijn altijd goedkoop en daar ga je in zweten. Kort na deze sterke argumenten, geeft ze toe dat ze haar principes niet zo nauw neemt. Ze heeft namelijk niet één, maar twee polyester bloesjes gekocht. Want ‘ze waren heel goedkoop’ – vijfendertig euro – en eentje had zulke gave gouden studs.

Aangezien ik het jullie ook gun om mee te genieten van haar shopdag, hier een korte samenvatting van haar buit.

Oudroze bloes met onuitlegbare kraag: 17 euro
Witte bloes met gouden studs: 35 euro
Jasje met rare mouwen: 40 euro
Één krentenbol: 0,30 cent
Ketting dubbel: 7,95 euro
Te kort, doch functioneel rokje: 5 euro
Haarelastiekje: 3 euro
Roségouden sterretjesketting: 9,95 euro
Blauwe glimmende ketting: 6,95 euro
Lakrode tas: 25 euro
Suède striktas: 50 euro

Crisis? Hoezo crisis?
In totaal is Kaa-mie-la maar liefst tweehonderd euro en twintig cent kwijt. Exclusief de kosten van haar mobiele telefoon, want alles moest natuurlijk direct doorgebeld worden aan haar mede-beautybloggers. Wat nou crisis? In Huyze Kaa-mie-la is geen crisis te bekennen. Sterker nog, volgens mij leeft zij in een magische wereld dat louter bestaat uit ‘Winged eyeliner’, roségouden sterretjeskettingen en de Mango. Een wereld waar geen crisis te bekennen is. Een wereld waar we niet denken aan anderen, men koopt immers voor zichzelf. Wat een fascinerende wereld.

Vier kettingen
Ik heb veel respect voor mensen die hun dromen naleven. Als dit haar droom is, moet ze dit ook zeker naleven. Ergens doet ze het ook wel goed, haar filmpjes worden immers goed bekeken. Klaarblijkelijk is er markt voor die zij met dit soort hersenceldodende filmpjes bevredigd. Het is alleen zoiets ontastbaars. Zoiets onbegrijpelijks. Hoe kan iemand 200 euro uitgeven op één dag – vier kettingen kopen, een haarelastiekje terwijl ze haar haar nooit opsteekt – en zichzelf nog recht in de spiegel aankijken? Ik trek niet graag de ‘Afrika-kaart’ hoor. Sterker nog, ik heb een allergie voor de ‘Afrika-kaart’. Toch ben ik bang dat dit lieve bakvisje geen flauw benul heeft wat er buiten haar koopgoot speelt.

Shop-verslaving
En wij ons maar afvragen hoe het toch komt dat er zoveel jeugdigen kampen met een shop-verslaving met als flinke schulden als gevolg. Dit soort filmpjes zijn gif voor jonge bakvisjes. Pure gif. Het is niet normaal als je twintig jaar bent en voor tweehonderd euro kunt shoppen. Dat je bloesjes van vijfendertig euro goedkoop vindt. Dat je vier kettingen koopt op één dag en twee tassen. Dit is niet gebruikelijk, zoals deze filmpjes wel doen lijken. Hier nemen kleinere bakvisjes een voorbeeld aan. Dat maakt het zo gevaarlijk. Deze filmpjes wekken de indruk dat de wereld grenzeloos is. Deze filmpjes maken ons materialistisch. Ieder zo z’n hobby maar dit gaat te ver.

Lieve Kaa-mie-la, houd alsjeblieft je hobby’s voor jezelf. Breng anderen hier niet mee in gevaar. Trek anderen niet mee de afgrond in. En, tot slot, sla eens een krant open.