WarRoom

Obama en Romney gaan gelijk op, Bush voor Romney, Afgevaardigde doet Hitlergroet (VIDEO)

16-05-2012 10:00

De race tussen president Obama en presumed nominee Mitt Romney wordt deze maand gevolgd door verschillende nationale peilingen. Deze week bleek uit een New York Times/CBS peiling dat Romney een kleine voorsprong had genomen op Obama (46-43 procent), maar het verschil bleef wel binnen de foutmarge van vier procentpunten. Volgens analist Nate Silver is er over het algemeen niet veel veranderd, en dat geldt ook voor de approval ratings van de president. Voor- en tegenstanders van Obama’s beleid gaan gelijk op. Gemiddeld 48,3 procent van de Amerikanen vindt dat Obama het goed doet, en gemiddeld 48,6 procent is er niet over te spreken. Overigens denkt volgens Gallup een meerderheid (56 procent) van de Amerikanen dat Obama zijn herverkiezing wel zal winnen.

Peiling: Standpunt homohuwelijk was politiek
Uit de cijfers van de New York Times/CBS peiling bleek dat ruim tweederde van de Amerikanen gelooft dat president Obama vooral om politieke redenen zijn standpunt over het homohuwelijk bekend maakte. Slechts 24 procent dacht dat hij het puur deed omdat het moreel juist was. Maar voor 57 procent gold dat het homohuwelijk geen invloed had op hun stem, terwijl 26 procent van de ondervraagden aangaf dat het nu juist minder waarschijnlijk was dat ze op Obama zouden stemmen. Slechts 17 procent gaf aan dat het waarschijnlijker was dat Obama hun stem krijgt, nu hij voor het homohuwelijk was uitgekomen. In elk geval heeft één bekende Romney donor zijn steun ingetrokken na aanleiding van de kwestie. Bill White, geregistreerd Independent en zakenman in New York, steunt nu president Obama.

George W. Bush is voor Romney
Het is geen verassing, maar oud-president George W. Bush is voor Mitt Romney. De ‘endorsement’ kwam in een haastig antwoord vanuit een sluitende lift toen verslaggevers daarnaar vroegen. Broer Jeb en ouders George H. W. en Barbara Bush spraken eerder al op formele wijze hun steun uit.

Team Obama gebruikt de endorsement graag tegen Romney. Zo liet campagnewoordvoerder Ben La Bolt weten:

President Bush has endorsed Governor Romney, and Governor Romney has endorsed a return to Bush-era economic policies: massive tax cuts for the wealthiest and no accountability for Wall Street, which led to huge deficits and tepid growth. Now Romney wants to double down on those same, failed policies – expanding upon the Bush tax cuts for millionaires and billionaires at a cost of $5 trillion, and, once again, allowing Wall Street to write its own rules.

Ron Paul delegates moeten zich gedragen
Ron Paul voert geen campagne meer in staten die nog moeten stemmen voor de Republikeinse presidentsnominatie, maar op partijconventies in staten die al gestemd hebben en die de delegates nog moeten verdelen, is zijn team wel actief. Soms iets te actief. De supporters van Paul staan bekend als zeer fanatiek en kwamen recentelijk nog in het nieuws voor het uitjouwen van een Romney zoon en andere woordvoerders voor de presumed nominee. Het campagneteam van Ron Paul doet er nu alles aan om ervoor te zorgen dat de delegates naar de Republikeinse Nationale Conventie zich wel zullen gedragen,  door middel van telefoongesprekken en zelfs trainingen. Ron Paul zal op de conventie in Tampa, Florida 100 delegates hebben die voor hem zullen stemmen, en nog honderden meer die gebonden zijn aan Mitt Romney, maar wel voor Ron Paul zullen juichen.

Kort Nieuws

  • De senaatsrace in Massachusetts is al een paar weken in de ban van een verhaal rond de Democrate Elizabeth Warren, die beweert dat ze voor een klein gedeelte (1/32) Cherokee indiaan is. Warren ligt onder vuur omdat ze in het verleden gebruik zou hebben gemaakt van haar ‘minderheid’ status.
  • Een Franciscaner universiteit in Ohio heeft haar hele studentenverzekering afgeschaft na aanleiding van een regel in Obama’s zorgwet die bepaalt dat alle zorgverzekeringen anticonceptiemiddelen moeten dekken.
  • Een lid van het Huis van Afgevaardigden in de staat New Hampshire is verwijderd nadat hij de Hitler-groet bracht en Sieg Heil riep. Afgevaardigde  Steve Vaillancourt protesteerde daarmee tegen de voorzitter die hem wilde beperken in wat hij over een wetsvoorstel mocht zeggen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.