Foute Sarahs – Claudia Biegel

17-05-2012 23:21

‘Een roman met een veelbelovend thema’ meldt Nelleke Noordervliet op de achterflap van het debuut van Claudia Biegel, en dat is geen onwaarheid. Het ‘veelbelovend thema’ wordt gemodelleerd rond een vrouw die Sarah heeft gezien en nu als vijftigjarige kantoor en gezin poogt te combineren. Dit resulteert in een rechtlijnige tekst die uiterst schriel en schraal wordt ingevuld met zeer korte zinnen en een overvloed aan versleten kreten, een tsunami aan clichés.

Man, zoon, dochter, moeder, broer, dat zijn de vijf familieleden die zonder met een naam te worden benoemd om de vrouwelijke hoofdpersoon heen cirkelen, een hoofdpersoon die simpelweg als ‘ik’ wordt aangeduid. En soms ironisch wordt weergegeven als de ‘mama’, wanneer de ‘ik’ het stoer vertikt om het geijkte moederpatroon in te vullen.

Protest in het thuisfront blijft niet uit:

‘Het gezin mort. Het gezin lijdt. Nu jij een nieuwe baan hebt, eten we elke avond uit de magnetron, aldus zoon, de neus opgetrokken.’ En:‘Dochter valt haar broer bij. Het eeuwige verbond: kinderen tegen mama. Je praat ook alleen over die baan, nergens anders meer over. Oersaai, altijd maar dat werk. Voegt daaraan toe: Mij niet gezien. Ik word later lekker huismoeder.’

In de tweede cirkel figureren de bazen in ‘Sarahs’ nieuwe baan als p.r.-manager; zij kregen wel namen: Alex en Antoine, kortweg A&A, voorts collega Teun van de Ordners, en een paar onbestemde dames in dienst van dezelfde directeuren. De mannen loeren naar de borsten van onze Sarah, maar zij weet ook van wanten:

sarahs‘Dus hier gezeten, in dit restaurant, buig ik mij verder opzij om beter zicht te hebben. Ik gluur vanuit mijn ooghoeken naar het onderlichaam van Alex. Niets. Achter de rits van die corduroybroek blijft alles rustig en in de plooi.’

 

Als side-kick van de zich almaar nadrukkelijker emanciperende hoofdpersoon dartelt de gebotoxte vriendin Trix, die de wereld wèl weet aan te pakken: Kom op, jij gaat zumbadansen! Mee naar de sauna! Mee naar die spannende zwarte man uit Guinee die djembélessen (en misschien wat meer) geeft! Actie met die ladyshave in je schaamstreek! Maar ach, ook bij Trix is het de schijn die bedriegt . . .

 

En dan wacht de lezeressen een verrassing: Sarah gooit onverwachts en resoluut alle gedachten aan zelfontplooiing de deur uit en zet diezelfde deur wijd open om haar oude en zieke moeder, nu ‘kwetsbaar als een vogeltje’ vol liefde te omarmen enin haar huis op te nemen. Tja . . .

Claudia Biegel is cultureel antropoloog; ze werkt als hoofdredacteur bij een kennis- en adviesbureau. In 2009 verscheen van haar hand in samenwerking met Vluchtelingenhulp het kookboek ‘Made in Holland’, waarvoor vrouwen uit het Midden-Oosten, uit Europa en Afrika de recepten van culinaire gerechten uit hun land van oorsprong leverden.

Uitgever: Mistral
Pagina’s: 269
Prijs: 5.00
ISBN: 978 90 499 5171 9
Jaar: 2011