WarRoom

Romney reageert op Bain aanvallen, Obama haalt $43,6 miljoen op, Congreslid photoshopt moeder in foto

17-05-2012 10:00

De Obama-campagne blijft Mitt Romney hard aanvallen op zijn verleden bij Bain. In een speech woensdag versterkte vicepresident Biden de aanval van de campagne. Maar ook Romney liet nu van zich horen.

Romney reageert op Bain aanvallen
Woensdag reageerde Romney na twee dagen stilte op de aanvallen van de Obama-campagne op zijn verleden bij Bain Capital. Obama zette hem neer als rijke kapitalist die zijn geld verdiende door werknemers te ontslaan en bedrijven failliet te laten gaan. Volgens Romney is dat onjuist: “We were able to help create over 100,000 jobs and secondly, on the president’s watch, about 100,000 jobs were lost in the auto industry, in auto dealers and auto manufacturers. So, you know, he’s hardly one to point a finger.” De vraag is of deze reactie voldoende is. Volgens sommige Republikeinen moet hij duidelijker de positieve kanten van zijn werk bij Bain belichten. De Obama-campagne zelf noemde de verdediging van Romney,embarrassing’.

Obama haalt $43,6 miljoen op in april
In een videoboodschap voor aanhangers maakte Obama’s campagemanager Jim Messina bekend dat de campagne $43,6 miljoen heeft opgehaald in april. Dat is iets minder dan in maart, maar vergelijkbaar met februari. Romney moet zijn cijfers over april nog bekend maken. Messina gaf ook aan dat volgens hem er al $60 miljoen is uitgegeven om Obama te bestrijden. Een deel daarvan komt van Karl Roves Crossroads GPS, een onafhankelijke organisatie die Romney en andere Republikeinen helpt. De organisatie zal $25 miljoen uitgeven komende maand met aanvallen op Obama’s prestaties.

Schuldenplafond opnieuw in opspraak
Nee, niet weer. Dat was de collectieve reactie van Washington nadat John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dinsdag aangaf wederom geen belastingverhoging te accepteren wanneer het schuldenplafond weer verhoogd moet worden later dit jaar. Woensdag gaf hij zelfs aan met de onderhandelingen te willen beginnen vóór de verkiezingen. Dat is onwaarschijnlijk. De vorige onderhandelingen verliepen op een haar na desastreus. De overheid werd door het gebrek aan een overeenkomst tussen Democraten en Republikeinen tot het randje van de afgrond gebracht met als gevolg het verlies van de triple A-status. De Republikeinen in het Congres eisten bezuinigingen zonder belastingverhogingen in ruil voor het verhogen van het maximum dat de federale overheid mag lenen. Pas toen de Democraten grotendeels toegaven was de politieke crisis opgelost.

Kort nieuws

  • Dennis Kucinich, Democratisch presidentskandidaat in 2004 en 2008, zal niet proberen een zetel in het congres te bemachtigen in de staat Washington. Eerder verloor hij de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie om zijn huidige district in Ohio te mogen vertegenwoordigen voor een negende termijn.
  • Voor Romney is het homohuwelijk altijd een lastige politieke kwestie geweest, soms was hij het zelfs oneens met zijn eigen familie.
  • Herman Cain heeft woensdag zijn steun uitgesproken voor Romney. Na “het volk”, Newt Gingrich en Stephen Colbert is dit de vierde endorsement die Cain doet na het verlaten van de race.
  • De kansen dat Democraten de meerderheid behouden in de Senaat zijn toegenomen volgens analist Nate Silver.
  • Volgens de AP is het onwaarschijnlijk dat Romney een poging zal wagen zijn thuisstaat Massachusetts te winnen in november. Dat is op zich niet onlogisch want de staat is erg links. Toch heeft niemand in de afgelopen 168 jaar het Witte Huis veroverd zonder zijn thuisstaat te winnen.
  • Oeps. Een congreslid photoshopt zijn moeder in een foto en verstuurd een versie mét en zonder moeder naar de kiezer.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.