Zzzooom! Britse Lord wil metrisch stelsel

18-05-2012 18:00

Een pint is ongeveer een halve liter (0,57 l), zo weet elke bierliefhebber. Een mijl is de meeste mensen ook wel bekend: ongeveer anderhalve kilometer (1,61 km). Maar wat is een yard? Wat is een gallon? De Britse Lord Geoffrey Howe pleit voor het afschaffen van het imperiale stelsel en het overnemen van het metrische stelsel. Het zou de indruk geven dat Groot-Brittannië niet meegaat met de tijd, en verwarrend zijn voor het enorme aantal toeristen dat het land dit jaar in het kader van London2012 verwacht. 

Sentimentele waarde
Het is niet de eerste keer dat er een oproep wordt gedaan om het imperiale stelsel af te schaffen. Maar na lang debatteren werd er in 2008 toch door de Europese Unie besloten dat het imperiale stelsel nog voor onbepaalde tijd gebruikt mag worden. Het lijkt er echter vooral op dat er sentimentele waarde gehecht wordt aan het oude systeem; de four-minute mile en de pint worden veel aangehaald door voorstanders van het behouden van het imperiale systeem. Want de 1500 metres in four minutes en half a litre of beer klinken nu eenmaal niet zo snappy.

Toch wordt er al steeds meer gebruik gemaakt van het metrisch systeem in Groot-Brittannië. Doktoren vragen bijvoorbeeld steeds vaker aan mensen om hun lengte in centimeters aan te geven, omdat 157 cm simpelweg makkelijker is dan het gebruik van twee maten zoals in het imperiale systeem gebruikelijk is (5 feet, 2 inches of five foot two). Een ander probleem is de onderlinge verhouding tussen de maten: “There are three feet in a yard, five and a half yards in a pole, four poles in a chain, ten chains in a furlong and eight furlongs in a mile. You need a manual to remember multiples if imperial.”

Onderstaande Amerikaan legt het nog eens heel helder uit. “Please, make it divisible by ten!”

CC Foto: Dantadd