Humor

LOL met ingezonden mail uit Alphen aan den Rijn

20-05-2012 14:00

Geachte leden van de raad [tig adressen van Alphense gemeenteraadsleden en mediaredacties in CC, dus niet in BCC, DeJaap-red.]. Een aantal burgers in Alphen gaat het stemgedrag rond de naamgeving van de fusiegemeente goed in de gaten houden en noteren. We hebben wat geld bij elkaar gelegd om daarmee bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen via de plaatselijke media de stemmers nog eens fijntjes onder de neus te wrijven, wie van u de voorkeur voor Alphen aan den Rijn van 82% !!! van de bevolking heeft genegeerd. Probeer in 2014 maar eens de schoffering van verreweg het grootste deel van de bevolking uit te leggen. Tegelijkertijd zullen we de partijen die niet meegaan in de Rijn en Gouweland-gekte in het zonnetje zette. We hopen er op dat het oude spreekwoord “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” zijn waarde in Alphen bewijst. Vriendelijke groet, Machiel van der Schoot uit Alphen. P.S. is het nu Rijn en Gouweland (zonder streepje dus) of juist MET streepje? In het eerste geval betreft het een rivier en stuk land bij Boskoop. Alphen is dan helemaal verdwenen. In het 2e geval wordt Alphen nog bedoeld, maar wordt vooral het dorpse benadrukt. Ter vermaak nog even een column over dit onderwerp:

De 3JS in Alphen

U kent ze nog wel, die zingende palingboeren uit Volendam. Alle drie hebben ze een voornaam die met de letter J begint. Als de 3JS zouden ze de rest van Europa wel eens even een poepje laten ruiken tijdens het Songfestival. Wat een bedriegers! Ze kwamen niet eens door de voorrondes en ook wij werden plotseling Jan genoemd. Jan Lul dus.

Sinds kort hebben wij in Alphen onze eigen 3JS. Dit trio is er alles aan gelegen, dat de naam Alphen aan den Rijn gaat verdwijnen en dat het belachelijke, nota bene door een duur bureau verzonnen, Rijn en Gouweland er voor in de plaats komt. Wilt u weten wie het zijn?

1. Jo Schriek, de voorman van de Alphense Socialistische Partij. Eerlijk is eerlijk, hij was vanaf het begin tegen de fusie. Echter op basis daarvan zegt hij nu zich niet te bemoeien met de naamgeving. Laat het zooitje maar lekker barsten. Goed gedaan hoor Jo! Je grote communistische voorbeeld Marx zou trots op je zijn geweest. Die vond 150 jaar geleden ook dat je geen poot moest uitsteken om te helpen al verzoop iemand. Hoe meer ellende bij de mensen, hoe meer kans voor zijn revolutie.

2. Joost van Beek, van het CDA. Een lieve man hoor, echt waar, maar alleen in de gemeenteraad, omdat de rest van zijn partij nog ouder was. Joost weet niet dat een opkomst van 35% bij een referendum extreem hoog is. Dat bijna iedereen in Alphen voor behoud van de oude naam is, veegt hij van tafel met de opmerking: “dan had de rest maar moeten gaan stemmen. Er zijn belangrijker zaken”. Nou Joost bij de gemeenteraadsverkiezingen komt bijna de helft van de bevolking ook niet stemmen. Dan hoor ik je niet. Dan vind jij het pluche ineens wel belangrijk. Dan pak je ook de volle 100% van de vergoeding. Dan zeg je ook niet “Ik hoef maar de helft van het geld en de zetels. Er zijn belangrijker zaken”. Ik snap wel dat je een naam, die eindigt op ‘land’ geweldig vindt. Daar zit namelijk het laatste restje van jullie kiezers.

3. Joop van den Berg is voorzitter van de commissie die de fusie tussen Alphen, Rijnwoude en Boskoop moet voorbereiden. Voor hem hebben ze het woord “Salonsocialist” uitgevonden. Als een goede PvdA-er denkt Prof. Dr. J. Th. J. van den Berg altijd aan minderheden en zwakkeren in de samenleving. Vandaar dat hij zo’n zielige Boskoopse stem 5x zwaarder telt dan eentje uit Alphen. Voor Joop zelf geldt solidariteit natuurlijk niet. Naast zijn ruime staatspensioen beunt hij dik vet bij in allerlei baantjes die hij en zijn politieke vriendjes elkaar toespelen. Het ergste is echter dat Joop in de loop van de jaren daardoor lui en arrogant is geworden. Met zoveel functies is het ook geen doen om je in details te verdiepen. Ik heb Joop ooit meegemaakt tijdens een discussie over voormalig wethouder Schings, die niet met zijn vingers uit de gemeentekas kon blijven. Op zo’n pedant toontje (ik weet alles al, ik hoef me nergens meer in te verdiepen) verdedigde Joop zijn partijgenoot met semi-juridische lul-praat tegenover het klootjesvolk. Als Joop even gezocht had op internet, was het duidelijk geweest. Schings had helemaal geen recht op de centen, moest alles terugbetalen, maar meneer de professor heb ik nooit meer gehoord. Daar zijn we lekker klaar mee met zo’n voorzitter!

Anders dan het Songfestival nemen burgers dit wel serieus. We gaan nauwkeurig noteren welke raadsleden NIET voor Alphen aan den Rijn stemmen. Leg dat bij de volgende verkiezingen maar eens uit aan 82% van de bevolking! De schandpaal staat al overeind en op het bijhorende informatieplaatje staan al wat namen. Ze beginnen alle drie met een J.

Machiel van der Schoot uit Alphen

P.S. we kunnen het plaatje nog corrigeren heren J.

***

Beste Machiel,

wellicht verkeer je in de veronderstelling dat Alphen het kloppend hart van Nederland is en ga je er daarom vanuit dat iedereen precies weet welke politieke gevoeligheden er spelen in het kloppende Vinex-hart tussen Leiden en Woerden. Helaas is dit niet het geval. Als ik het goed begrijp is er dus iets aan de hand met een gemeentelijke fusie ofzo en iets met een naam die niet klopt. Buiten het Groene Hart, de Grote Boze Buitenwereld zegmaar, is hier weinig over bekend. Wellicht is het daarom handig om voortaan wat achtergrond-informatie toe te voegen aan een dergelijk persbericht/column.

Hoe het ook zij, aangezien de drie J’s die je bespreekt weinig relevantie hebben over de grenzen van de gemeente Alphen, Rijn en Gouwenland of Rijn-Gouwenland (like it makes a difference) en we niet konden inzien of dit bedoeld was als satire of niet, zullen we de column niet plaatsen. Als je echt zit met de naam van de gemeente waar je woont hebben we nog wel een advies voor je: verhuis! Ook als je geen problemen hebt met de naam van je gemeente maar je woont wel in Alphen hebben we een advies voor je: verhuis! Sterker nog, voor iedereen die in Alphen woont hebben we een advies: verhuis! Zo snel mogelijk. Nu het nog kan.

vriendelijke groet namens de redactie van DeJaap,

Adriaan Andringa

***

Beste Adriaan,

Ik had eerlijk gezegd een aantal CC-tjes naar alle redactie@*** gestuurd, echt iet verwachtende dat het een landelijke impact zou hebben. Per ongeluk dus ook naar jullie. Wel leuk dat je de moeite nam om te reageren.

Overigens zijn er wel veel leuke, spannende en akelige dingen te vertellen over Alphen aan den Rijn. Het is gelukkig niet zo’n Vinex locatie als bijvoorbeeld Leidse Rijn, Ypenburg of Zoetermeer. In dat geval was ik inderdaad al lang verhuisd. Ik heb tijdelijk in Ypenburg gewoond. Daar wordt je inderdaad compleet gek.

Vriendelijke groet

Machiel van der Schoot uit Alphen

***

Dag

je hebt gelijk. Degene die dat bureau hebben ingehuurd, moeten zich schamen!
Zo’n onderzoeksbureau vraagt heel veel geld en dat in deze tijd. Toen Zwammerdam en Aarlanderveen bij Alphen aan den Rijn kwamen, is gewoon Alphen aan den Rijn de naam gebleven, zonder van die dure wijsneuzen in te huren.
Dan de telling; krijgen de kleine partijen bij de verkiezing ook naar ratio, maal vier en maal vijf?
Mooi, dan komt er eindelijk een andere samenstelling van het College, wat voor Alphen aan den Rijn, een verademing zal zijn. Sowieso, WEG met het Cultuurhuis en alsnog de Oudshoornseweg open.
Al die dure onderzoekers kunnen zich gelijk inschrijven bij het UVW, spaart veel kosten uit.
Ik droom lekker verder, maar ga voor:
ALPHEN aan den RIJN!

Mevrouw Wil Verschuur uit Alphen.

Verstuurd vanaf mijn iPad. Beter Alphen

***

Best Machiel en mevrouw Wil, geachte leden van de raad,

Dit lijkt me een goed moment om mijn ontevredenheid uit te spreken. Ik loop dus nu even van mijn computer weg om zulks te doen. Ogenblik..

Zo, daar ben ik weer. Dank voor de informatieve mailtjes. Ik onderschrijf volledig uw hoop dat het oude spreekwoord “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” zijn waarde in Alphen bewijst.

Ook ik ben meermaals in Alphen geweest en telken male ben ik hopeloos verdwaald. Dit omdat ik in Alphen altijd overvallen wordt door het totale niets. Het gevoel van pure zinloosheid in een wereld die zal imploderen van burgerlijkheid. Radeloos stond ik dan in de Van Lennepstraat, of reed ik van de geluidswal in de Zegersloot. Terwijl ik me afvroeg met welke smoes de duivel mij ditmaal weer naar Alphen had gelokt, zocht ik een plek om bij zinnen te komen. De laatste keer werd dat ‘The Original Chinese Place’. Ik vroeg de verdomd blonde Chinees naar de specialiteit van de dag. Dat was ‘Japanse Teppan Yaki’, wat ik uiterst origineel vond van The Original Chinese Place.

Afijn, toen ik al behoorlijk vol zat, bleef de verdomd blonde Chinees maar vragen of ik nog wat wilde eten. Ik ben een fatsoenlijk mens, altijd geweest, en ik heb geleerd dat het in Oosterse culturen uiterst onbeschoft is om aangeboden voedsel te weigeren. Ik bleef dus Japanse Tekkan Yaki bestellen bij de verdomd blonde Chinees. Ook toen ik het eigenlijk niet meer had moeten doen.

Om een lang verhaal kort te maken, ik moest vluchten. Daarbij braaksporen achterlatend op de achterdeur en in het toilet.

Zoals een kat altijd op zijn pootjes terechtkomt, zo kom ik, als ik ziek ben en naar bed wil, altijd thuis. Hoe weet ik niet, maar ook toen ben ik in een rechte lijn naar mijn woning in de hoofdstad van het land gereden. De volgende dag kon ik mij de aanleiding voor mijn zo desastreus verlopen bezoek aan Alphen aan den Rijn niet meer herinneren.

Ik pleit – nee, eis – dan ook dat er halverwege de route Amsterdam – Alphen een bord komt met de duidelijke aanwijzing “KEER OM, U BENT HALVERWEGE ALPHEN”. Dit om mij en de Alphense horeca in de toekomst nog meer ellende te besparen. Ik hoop dat u zo spoedig mogelijk gehoor geeft aan deze noodkreet.

Oh, ik begrijp dat er wordt nagedacht over een naamsverandering van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken door alternatieven als ‘Hades aan den Rijn’, ‘Inferno en Gouweland’ , ‘Hellerijn’ en ‘Verdommenis en Kloteland’ aan te dragen. Ik hoop dat u dan wel zo vriendelijk wilt zijn deze nieuwe benaming ook op de bordjes halverwege de route Amsterdam – Alphen aan te brengen.

Alvast dank,

Jeroen Weghs

P.S.

Ter lering ende vermaak nog even een plaatje van adresvelden in een email.