ThePostOnline

Opiniepeiling Maurice de Hond: VVD en GroenLinks verliezen zetels, PvdA en PVV winnen zetels

20-05-2012 11:01

De laatste zes weken zijn de electorale verschuivingen heftiger dan de periode ervoor. De peiling van vandaag verschilt fors van die van de vorige week. Twee factoren zijn daar verantwoordelijk voor: het bekend worden van de details van het Lente-akkoord, en de gebeurtenissen rondom de lijsttrekkersverkiezingen, deze week met name die van GroenLinks.

Tofik Dibi
De ontwikkelingen rondom de mogelijke kandidatuur van Tofik Dibi binnen GroenLinks kost deze partij nu veel kiezers. Bij de peiling van zaterdag staat deze partij op 4 zetels, 3 minder dan vorige week. Dit is de laagste score die sinds de vorming van GroenLinks in 1989 is vastgesteld. Slechts 30 procent van de kiezers uit 2010 geven nu op deze partij weer te stemmen. Eerder deze week stond GroenLinks nog op 7 zetels.

Lente-akkoord en ESM
PvdA en PVV profiteren van de electorale ontwikkelingen van deze week. Beide partijen stijgen 3 zetels naar 23 zetels. Daarmee staan ze maar 2 zetels lager dan de VVD. Drie maanden geleden stond de PvdA nog 19 zetels achter op de VVD. De PvdA profiteert van de negatieve reacties op de inhoud van het Lente-akkoord en de problemen bij GroenLinks. De PVV profiteert ook over de ontwikkelingen in Europa en rondom de ESM-ratificatie.

Het enthousiasme voor het Lente-akkoord nam ook deze week verder af. Terwijl op 27 april 51 procent positief reageerde en 28 procent negatief is het nu vrijwel andersom. De grootste verschuivingen zien we bij VVD- en CDA-kiezers. Het aandeel VVD-kiezers met een positief overall oordeel over het akkoord is 31 procent gedaald.

Coalities
Bij de 5 mogelijke coalities zien we dat geen enkele meer dan 75 zetels haalt. De zogenaamde Kunduz-coalitie daalt deze week van 73 naar 67. Alleen Links staat nog in de buurt van de 75 met 73 zetels. Als deze trend zich tot 12 september zou doorzetten dan is de kans groot dat het moeilijk zal zijn een stabiele regering te vormen en dat de coalitie die gevormd wordt -werderom- amper meer dan 75 zetels zal hebben.

Het complete verslag in PDF vindt u hier.
Een overzicht van de reacties op het Lente-Akkoord vindt u hier.