Jonge Socialisten versus langstudeerboete: aanhoudingen bij de Martinitoren

21-05-2012 14:08

In de strijd tegen de langstudeerboete, heeft een aantal Jonge Socialisten vanmorgen een spandoek aan de Martinitoren in Groningen gehangen. Dat was niet helemaal de bedoeling, want illegaal, en dus werden er wat aanhoudingen verricht.  Groningen.Dichtbij heeft het nieuwsbericht, meer achtergrond over de actie bij OogTV. Na de lees kun je een persbericht van de Jonge Socialisten lezen over de rechtszaak rond de langstudeerboete, de langstudeerpolitie en de spandoekactie bij de Martinitoren.

Persbericht Jonge Socialisten
Vandaag begint de rechtszaak tegen de langstudeerboete! De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vinden de langstudeerboete een absurde maatregel. Daarom steunt de JS studentenbelangenverenigingen ISO en LSVb in hun strijd tegen de langstudeerboete, die nu in de rechtszaal losbarst. Vandaag delen de Jonge Socialisten verkleed als langstudeerpolitie, door heel het land studieboetes uit. Zo kunnen studenten alvast ervaren hoe het is om beboet te worden voor studeren.

De langstudeerboete is een van de oneerlijkste maatregelen die het inmiddels gevallen kabinet-Rutte heeft ingevoerd. De maatregel verandert de spelregels tijdens het spel. De boete geldt namelijk ook voor studenten die al begonnen waren aan hun studie, toen er nog in de verste verte geen sprake was van deze boete. Zo hoort het niet in een democratische rechtsstaat. Studenten moeten weten waar ze aan toe zijn. Bovendien remt de langstudeerboete studenten in hun ontwikkeling: voor activiteiten naast de opleiding is geen tijd meer. En dat terwijl de arbeidsmarkt niets liever wil dan ervaren studenten naast hun studie actief zijn. Met dank aan de langstudeerboete zijn studenten gedwongen zo snel mogelijk de opleiding weer te verlaten. Dit maakt studenten tot een soort magnetronstudenten die, half doorbakken, lauw en van een slechte kwaliteit zijn. De oppositiepartijen hebben altijd samen opgetrokken tegen de langstudeerboete van Rutte. Maar tijdens de onderhandeling van het Kunduzakkoord lieten GroenLinks en D66 de student keihard in de steek. De uitgelezen kans om de langstudeerboete in te trekken, hebben deze veronderstelde onderwijspartijen niet benut!

De Groningse afdeling van de JS gaat een stap verder en zal om 12:15 uur een indrukwekkend groot spandoek (7 bij 10 meter) aan de Martinitoren hangen, om daarmee het belang van goed onderwijs op de kaart te zetten. De JS steunt de studenten in de rechtszaak tegen de overheid om de langstudeerboete terug te laten draaien. Stop de langstudeerboete!

Meer over de actie met de langstudeerpolitie op Facebook.