Leven

Strijd langstudeerdersboete barst los in de rechtszaal

21-05-2012 09:36

De rechtszaak die het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat zal morgenvroeg om 9:30 behandeld worden in Den Haag. De studentenorganisaties zijn het niet eens met de onrechtmatige invoering van de langstudeerdersboete. De studentenorganisaties verwachten grote belangstelling voor de rechtszitting. Het aantal belangstellenden dat heeft aangegeven bij de zitting aanwezig te zullen zijn is inmiddels al opgelopen tot meer dan 500. De studentenorganisaties zullen morgen worden bijgestaan door professor Tom Barkhuysen van Stibbe Advocaten, eveneens hoogleraar aan de Universiteit van Leiden.

“De ruim 3000 euro boete die studenten, als het aan de regering ligt, moeten gaan betalen als ze meer dan een jaar uitlopen zorgt er voor dat er mensen uitgesloten worden van het hoger onderwijs en dit is onrechtmatig.” aldus Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO. De langstudeerdersboete werkt zo een tweedeling in de Nederlandse samenleving in de hand, vult Jan Boers, voorzitter van de LKvV aan. “Een student met geld kan wel dat ene bestuursjaar doen en een vak missen, terwijl een student met minder financiële middelen dat risico niet aandurft”.

“Het is echt onacceptabel dat voor veel studenten de spelregels zijn veranderd tijdens het spel,” aldus Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb, “zij betalen een boete voor keuzes die ze hebben gemaakt terwijl de langstudeerdersboete nog niet bekend was.” De studentenorganisaties zien de rechtszitting met veel vertrouwen tegemoet en verwachten dan ook een gunstige uitspraak van de rechter.