Waarom Oranje het EK Voetbal niet wint

22-05-2012 17:00

Het was daags na de verloren WK-finale tegen Spanje, toen op het vermaledijde Facebook al een uitnodiging naar boven kwam. De huldiging van Oranje op maandag 2 juli, de dag na de finale van het EK.  Op dit moment zijn er ruim 25 duizend mensen van plan richting Musuemplein af te reizen voor het enorme feest. Toen de uitnodiging werd aangemaakt was de hosanna stemming in Nederland nog volop aanwezig, Oranje zou alleen nog maar beter worden en simpel kampioen van Europa worden. Amper twee jaar later ziet de situatie er iets minder rooskleurig uit. En gaan we het EK zeker niet winnen.

Kwakkelende defensie
Laten we beginnen bij de doelman, want iedere vlot lopende aanval gaat immers via de keeper. Maarten Stekelenburg debuteerde dit jaar in de Italiaanse Serie A bij AS Roma, maar kende geen succesvol seizoen. Holland’s Number One kreeg van de crimineel op voetbalschoenen genaamd Lucio een behoorlijke opdonder tegen zijn hoofd. Hij was weken uitgeschakeld. Ook kreeg hij liefst twee rode kaarten voor geprent. Bovendien maakte zijn Romeinse club alles behalve een topseizoen door: AS Roma eindigde als zevende. Dat was twee jaar geleden wel anders, toen de nog voor Ajax uitkomende keeper een uitstekend jaar doormaakte en topfit was. Nu kwakkelt hij nog met een lichte blessure.

Ook de verdedigers voor hem maken geen goed seizoen door. Wie linksback gaat spelen is nog een groot vraagteken, en dat zorgt voor paniek bij menig Oranjefan. Jetro Willems is nog piepjong heeft amper ervaring op het hoogste niveau, Vurnon Anita speelt al een jaar op het middenveld en laten we het over Wilfred Bouma maar niet hebben. Ook centrale verdediger Joris Mathijsen, normaal een vaste en zeer betrouwbare kracht in het keurslijf van Van Marwijk, maakt geen overtuigend jaar door. Bij zijn Spaanse club Málaga speelt hij niet iedere week en bovendien beginnen de jaren bij hem te tellen. Op snelheid wordt de Brabander geregeld geklopt door jongere en snellere aanvallers.

Keuzes op het middenveld
Het middenveld heeft iets minder zorgenkindjes, maar is zeker niet onaantastbaar. Aanvoerder Mark van Bommel is van onschatbare waarde. Hoewel ook ‘Bommel’ een jaartje ouder wordt heeft hij nog steeds genoeg kwaliteiten om de slag op het middenveld te winnen. Het is boeiender om te zien wie naast de naar PSV vertrekkende Limburger gaat spelen. Wordt het Kevin Strootman, zijn toekomstige maatje bij de Eindhovenaren? Strootman heeft veel talent, maar mist nog internationale ervaring. Een logischer keus lijkt Nigel de Jong, maar hij kwam dit seizoen amper aan de bak bij Manchester City. Ook Rafael van der Vaart zou er kunnen spelen, maar dan is de door Van Marwijk zo geroemde balans op het oog zoek. VDV heeft wel als voordeel dat hij een meer voetballender type is en voor het doel kan verschijnen.

En dan is er nog natuurlijk Wesley Sneijder. De grote man van het WK in Zuid-Afrika kwam dit jaar amper in actie door een keur aan blessures en scoorde slechts vier keer voor zijn Inter. Hij stond dit jaar zelfs enige tijd onder druk en begon weken achtereen op de bank, omdat de technische leiding het niet meer in hem zag zitten. Wat een verschil met het succesjaar 2010, toen Inter onder aanvoering van de kleine Utrechter alle prijzen won die er te winnen zijn. Een alternatief voor Sneijder is Robin van Persie, maar die hoort in de spits. Toch?

Van Persie of The Hunter?
Of niet, want dé nationale discussie nummer 1 is wie er in de punt van de aanval moet spelen. Robin van Persie, die dit jaar topscoper werd van de Premier League, of Klaas-Jan Huntelaar? De Hunter werd dit jaar topscorer in de Bundesliga en brak net als Van Persie record na record. Samenspelen lijkt geen optie en de voorkeur van Van Marwijk  lijkt uit te gaan naar Van Persie. Of dat terecht is? De cijfers van Huntelaar in Oranje zijn uitmuntend.Dat de keuze verschrikkelijk moeilijk is weet ook spits in ruste Ruud van Nistelrooy. De topper van weleer weet het ook niet.

En dan is er natuurlijk nog Arjen Robben. De man van glas was tijdens de WK Finale op weg naar de Wereldcup, maar Iker Casillias voorkwam dat met het puntje van zijn linkerschoen. Dit jaar is het ook weer vallen en opstaan met Robben. Hij van blessure in blessure, scoorde belangrijke doelpunten en faalde (wéér) op het beslissende moment. Ach, en als we de finale onverhoopt halen, kan Robben vast een penalty nemen…