WarRoom

Obama vernederd in primary, Bain Capital centraal in campagne, vakbondsleidster slaat Gov. Nikki Haley met knuppel

23-05-2012 10:00

Er waren gister voorverkiezingen in de staten Arkansas en Kentucky. Voor Mitt Romney is het geen wedstrijd meer, hij kan de race naar de benodigde 1144 delegates rustig uitlopen nu de andere kandidaten het veld hebben geruimd. Voor president Obama stond er wel wat op het spel.

Obama vernederd in Kentucky en Arkansas
Ook bij de Democraten worden er officiele voorverkiezingen gehouden, maar president Obama heeft geen serieuze uitdagers. In de conservatieve staat Kentucky waren er geen officiele tegenstanders op het kiesbiljet, en toch wist Obama niet te overtuigen: maar liefst 40 procent van de Kentucky Democraten die speciaal waren op komen dagen voor deze verkiezing, gaven aan dat ze ‘uncommited’ waren, onbeslist. In meer dan 60 gemeentes liep Obama achter op de ‘uncommitted’ optie. Eerder beleefde Obama in het oerconservatieve West-Virginia al een vernedering waar Democraten voor 42 procent stemden op Keith Judd, een man die notabene in de gevangenis zit. In Arkansas herhaalde die geschiedenis zich. De protestkandidaat John Wolfe, totaal onbekend, wist volgens vroege tellingen toch nog meer dan een derde van de stemmen af te snoepen van Obama. Het is tekenend voor impopulariteit van de president in het heartland van Amerika.

Romneys Bain Capital jaren centraal in negatieve campagne Obama
De Obama 2012 campagne is behoorlijk negatief. Romneys zakenverleden bij investeringsmaatschappij Bain Capital was al een geliefd onderwerp voor  zijn tegenstanders tijdens de Republikeinse voorverkiezingen, ook Team Obama maakt er graag gebruik van. Er is kritiek – ook van Democraten – op deze strategie, maar president Obama verklaarde openlijk dat dit toch een belangrijk onderwerp gaat worden in de campagne. Romney prijst zich namelijk aan als de juiste keus vanwege zijn zakelijke successen, maar, zo zegt Obama, als president gaat het niet om winst maken, maar om ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft. Vicepresident Joe Biden was gisteren ook in battle ground staat New Hampshire (al voor de tiende keer) om die boodschap kracht bij te zetten: een investeerder is net zo geschikt voor het presidentschap als een loodgieter. “Your job as president is to promote the common good. That doesn’t mean the private equity guys are bad guys. They are not. But that no more qualifies you to be president than being a plumber. And, by the way, there are a lot of awful smart plumbers”, aldus Joe Biden. De Democratische partij publiceerde ook een spotje om aan te tonen dat Romneys verleden als CEO hem geen ‘job creator’ maakt. Eerder lanceerde Team Obama al een speciale website getiteld RomneyEconomics waar nu ook een nieuw spotje te zien is met als onderwerp een bedrijf dat onder Bain Capital failliet is gegaan, terwijl Romney en zijn partners wegliepen met 100 miljoen dollar. Ook de pro-Obama Super PAC Priorities USA gaat er hard in met een ontslagen vrouw die vertelt over Romney: “He made me sick”.

Spotjes offensief Crossroads GPS
Crossroads GPS, de zusterorganisatie van de Super PAC  American Crossroads waarvan Karl Rove de mede-oprichter is, zal deze maand 25 miljoen dollar uitgeven, hetzelfde bedrag als president Obama’s campagneteam. Daarvan wordt 9,7 miljoen dollar besteed aan een anti-Obama spotje dat in tien swing states uitgezonden zal worden. Het spotje, met als onderwerp een suburban moeder waarvan de kinderen weer thuis wonen omdat ze geen baan kunnen vinden, is speciaal gericht op kiezers die Obama stemden in 2008, maar teleurgesteld zijn geraakt. Crossroads GPS is een conservatieve outside group die alleen een bepaald belang mag promoten, en geen kandidaat mag steunen. De naam van Mitt Romney wordt dan ook niet genoemd, maar de boodschap is duidelijk. Crossroads GPS hoeft anders dan een Super PAC haar donoren niet bekend te maken en is van plan deze verkiezingen in totaal 240 miljoen dollar uit te geven in de strijd tegen president Obama.

Kort nieuws

  • Sinds zijn race voor de Senaat in 2004 heeft Barack Obama als politieke kandidaat in totaal meer dan 1 miljard dollar opgehaald aan donaties, een record.
  • Mediamagnaat en Romney supporter Donald Trump vindt dat de campagne een grote fout maakt door Obama niet aan te vallen op zijn radicale ex-dominee Jeremiah Wright. De zaak kwam vorige week weer in opspraak nadat plannen van een anti-Obama Super PAC uitlekten die de controversiele prediker weer uit de kast wilden trekken.
  • Raar maar waar: een buisje bloed van Ronald Reagan wordt geveild op een Britse veiling. Het bloed werd in 1981 in een ziekenhuis afgenomen na een moordaanslag op de oud-president. Reagans stichting heeft bezwaar gemaakt.
  • Na Ann Romney zit nu ook Joe Biden op Pinterest.
  • Bristol Palin, dochter van Sarah Palin, krijgt een reality tv show. Bristol was voorpaginanieuws tijdens de verkiezingen in 2008, toen bleek dat ze als 17-jarige zwanger was. De reality show zal zich richten op haar leven als alleenstaande moeder.
  • First Lady Michelle Obama organiseert een heus staatsbanket in het Witte Huis voor de winnaars van haar gezonde recepten wedstrijd. Dit alles in het teken van haar campagne om Amerikaanse kindertjes gezonder te laten eten.
  • Er is een filmpje opgedoken waarin de scheidend voorzitter van de AFL-CIO vakbond in South Carolina Donna Dewitt een piñata versie van gouverneur Nikki Haley er met een knuppel van langs geeft. De vakbondsbeweging in Amerika en de Republikeinen zijn gezworen vijanden, maar dit slaat alles… Dewitt wordt aangemoedigd met kreten als: “Wait till her face comes around and whack her”.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.