Radiocolumn WNL: ESM hysterie is ongepast

23-05-2012 14:00

Weet je wat echt relaxed zou zijn? Als we gewoon een dikke vette ‘NEE’ zouden verkopen aan onze partners van het Europees StabiliteitsMechanisme (waar we overigens zelf op aangedrongen hebben dat dat er zou komen) en dat we ons dan een hele bak geld besparen en ineens geen last meer hebben van de crisis. Op magische wijze zitten we dan niet meer in een monetaire unie met landen en banken die, wanneer ze straks omvallen, een klap teweegbrengen die hoe dan ook bij ons zal doordreunen. Linksom of rechtsom.

Woekerwinsten
Want het is toch belachelijk dat wij moeten betalen voor al die luie Stavrossen, Pepes en Domenicos? Dat zij nu jarenlang achterover hebben geleund terwijl corrupte bestuurders hun staatskas leeg zogen wil niet zeggen dat wij onze welvaart daarvoor op hoeven te geven. Toch? Ook al hebben wij in de jaren tachtig dan misschien net zo hard de deregulering aangejaagd die het mogelijk maakte voor banken om twee decennia lang woekerwinsten bij elkaar te goochelen, met een globale crisis tot gevolg.

Het gekonkel rondom credit default swaps en collateralized debt obligation leverde zo veel winst op en werd zodanig gemeengoed dat overheden volledig verrast werden toen het kaartenhuis instortte en de miljardairs van Wallstreet en The City met de pas verworven bedelstaf de staatskassen open wrikten, om zich vervolgens rijkelijk te betalen voor hun wanprestaties. Terwijl de begrotingen van diezelfde overheden steeds grotere gatenkaas werden omdat investeringen waardeloos bleken en tegoeden verdampt.

Lenen van de toekomst
Het domino-effect van die crisis raast nog steeds over de wereld en alles wat niet op stabiele grond gebouwd is, of wat niet door iets anders overeind gehouden wordt, valt om. Betekent dit dat het ESM kan garanderen dat alle Europese steentjes hierdoor blijven staan? Nee. Maar net zo min kunnen wij ons tussen de andere sterke schouders uit wurmen zonder zelf op ons bek te gaan. Bovendien hebben we de kunst goed afgekeken van onze malafide bankiers. Slechts 4,6 miljard zal daadwerkelijk in het noodfonds worden gestort. De andere 35 miljard lenen we van de toekomst.

Deze column werd vannacht uitgesproken in het WNL programma ‘Nog Steeds Wakker’ op Radio 1. Terugluisteren kan hier (31.36 t/m 33.37)

Joyce Brekelmans is nooit te beroerd om politici aan te vallen, maar vond de ESM hysterie toch echt een beetje overdreven.