WarRoom

Colin Powell kritisch op Romney, Republikeinen achtervolgen VP Biden, Obama ook op stembiljet in Arizona

24-05-2012 10:00

Oud-gedienden kunnen soms het leven van de huidige generatie politici heel wat lastiger maken. Dat ondervond Romney gisteren, maar in zekere zin ook Obama.

Powell bekritiseert Romney, steunt homohuwelijk
Voormalig minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei donderdag dat hij niet onder de indruk was toen Mitt Romney in maart zei dat Rusland de grootste bedreiging vormt voor America. C’mon, Mitt, think. sprak hij vermanend in een tv-interview. Powell vindt dat Romney zich te veel laat omringen door extreem rechtste buitenlandadviseurs. Powell was minister in het kabinet van George W. Bush, maar had ook toen grote meningsverschillen met Dick Cheney en andere rechtse leden van het kabinet. Vier jaar geleden sprak Powell zijn steun uit voor Barack Obama als president. Zal hij dat weer doen? Ondanks dat hij soms door de president om advies wordt gevraagd, zegt hij nog niet klaar te zijn om zijn steun opnieuw uit te spreken voor iemand. Waar hij wel klaar voor is, is om zijn steun uit te spreken voor het homohuwelijk. Dat deed hij dan ook volmondig.

Romney belooft zes procent werkloosheid
Als hij tot president wordt verkozen, is de werkloosheid zes procent aan het einde van zijn eerste termijn. Dat beloofde Romney gisteren in een interview met Time. “I can tell you that over a period of four years, by virtue of the policies that we’d put in place, we’d get the unemployment rate down to 6 percent, and perhaps a little lower,” zei hij. Werkloosheid is op dit moment 8,1 procent. Het noemen van een exact percentage is riskant, zoals Obama ook heeft ervaren. Zijn adviseurs beloofden ooit een werkloosheidspercentage van beneden de acht procent en nu dat niet gehaald wordt, krijgt hij veel kritiek. Desalniettemin, in verkiezingstijd kunnen dergelijke afrekenbare toezeggingen gewaardeerd worden door de kiezers.

Republikeinen richten hun peilingen op Biden
De Romney-campagne volgt al weken elke beweging van Vicepresident Biden op de voet. Ze hopen hem te betrappen op een van zijn befaamde verbale blunders. Hiermee kunnen ze Obama in verlegenheid brengen. Enkele weken geleden beging Biden zo’n blunder door zich voor zijn beurt uit te spreken voor het homohuwelijk. Democraten en sommige Republikeinen betwijfelen of het een zinvolle strategie is voor Romney om zich te richten op Biden. Het leidt af van Obama’s zwakste punt: de economie. Daarnaast maakt ook Romney zelf de nodig blunders. En die zijn vaak erger dan die van Biden, zegt oud-Clinton adviseur Paul Begala: “When Joe makes a [gaffe], it doesn’t undercut the central premise of Obama. Romney’s gaffes sometimes sound like I wrote them.

Ondertussen laat de peiling van Gallup zien dat voor het eerst meer Amerikanen ontevreden dan tevreden zijn over Biden. Mogelijk heeft dit te maken met dat Biden de traditionele rol van de vicepresident op zich heeft genomen: de attack dog. In speeches haalt hij hard uit naar Romney en de Republikeinen.

Kort nieuws

  • De baas van de Secret Service bood zijn excuses aan voor de misstanden die onlangs aan het licht kwamen. Enkele leden van de beveiligingsdienst hadden gebruik gemaakt van prostituees in Columbia terwijl ze een reis van de president aan het voorbereiden waren.
  • Voormalig First Lady Nancy Reagan herstelt van een val en gebroken ribben. De negentigjarige weduwe van President Reagan is nog steeds immens populair en dus schrok Amerika van het nieuws.
  • Katie Couric heeft Sarah Palin uitgenodigd om langs te komen in haar nieuwe talkshow. Of dat gaat gebeuren? Waarschijnlijk niet.
  • De minister van binnenlandse zaken in Arizona is eindelijk tevreden met het bewijs dat Obama in Amerika is geboren. Nu Hawaii zijn geboortecertificaat heeft aangeleverd, komt Obama op het stembiljet van Arizona te staan.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.